Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all 431 articles
Browse latest View live

Clinica Sante Gherla

$
0
0
Adresa: Str. Bobalna 8-10, or. Gherla, jud. Cluj

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30, Sambata: 08:00 – 12:00.

Email: gherla@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0364 882 255



Clinica Sante Beclean

$
0
0
Adresa: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 22, or. Belcean, jud. Bistrita-Nasaud

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30, Sambata: 08:00 – 12:00.

Email: beclean@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0363 401 766


Clinica Sante Cluj (Marasti)

$
0
0
Adresa: Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 129, bl. L7, sc. IV, et. P, ap. 80, mun. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30, Sambata: Inchis.

Email: marasti@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0364 882 287


Clinica Sante Plenita

$
0
0
Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza 37 (Cabinet nr. 1, Spitalul de Urgenta), Plenita, jud. Dolj

Program: Luni-Vineri: 08:00 – 12:00, Sambata: Inchis.

Email: craiova@clinica-sante.ro

Tel: 0774 064 367


Investigatii de laborator recomandate in tulburari gastrointestinale

$
0
0

Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin inflamatia tractului gastrintestinal ce implica stomacul si intestinal subtire si care se manifesta prin diaree, varsaturi, dureri si crampe abdominale. Pe plan mondial, diareea este una din cele mai comune cause de morbiditate și mortalitate la copiii din intreaga lume. Se apreciaza ca aproximativ 5 milioane de copii mor anual prin aceasta boala.

Diareea acuta este definita si prin cauzele care o determina pentru ca de aceasta depinde atat boala propriu-zisa al carei tablou clinic, evoluție si tratament se deruleaza intr-un anumit fel – in stransa relatie cu agentul cauzal. Expresivitatea clinica este complet diferita in funcție de agentul cauzal, neexistand o diaree globala, unica. Agentii infectiosi (virusuri, bacterii, paraziti) sunt de departe cele mai frecvente cauze de episoade sporadice sau endemice de diaree acuta.

Tratamentul diareei acute este complex, realizat in mai multe etape. In 2003, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), a stabilit noi recomandari in managementul diareei acute la copii, atat in ambulator cat si sectiile de internare, inclusiv indicatiile pentru rehidratare. Rezolvarea sindromului de deshidratare acuta reprezinta si trebuie sa fie prima preocupare a medicului intr-o diaree acuta, aceasta fiind urmata de realimentare concomitent cu stabilirea unui tratament etiologic si eventual si a unui tratament simptomatic. In cele mai multe cazuri, dat fiind predominanta etiologiei virale, acest tratament etiologic nu este necesar (practic, el nu exista).

Pentru stabilirea diagnosticului etiologic si patogenic al bolii diareice este necesara asocierea datelor clinice cu rezultatele testelor de laborator. Diagnosticul etiologic al diareilor infectioase se realizeaza in principal prin studiul specimenului fecal prin mai multe tipuri de investigații: coproculturi (culturi bacteriologice), examene coproparazitologice, identificarea antigenelor agentului patogen (virusuri, bacterii, paraziți sau toxine).

Investigatii de laborator din specimen fecal recomandate in tulburari gastrointestinale:

  • Coprocitograma

    Coprocitograma este o analiza foarte utila pentru diagnosticul diferential al diareilor acute, putand fi folosita cu succes şi ca analiză de urgenta. Coprocitograma consta in examinarea microscopica a materiilor fecale dizolvate cu puţin ser fiziologic.

    In cazul in care se constata prezenta leucocitelor sau hematiilor, acestea se raporteaza in buletinul de analize ca fiind o coprocitograma pozitiva. Prezenta eventualilor paraziti poate fi observata la efectuarea coprocitogramei, aceştia se raporteaza, de asemenea, in buletinul de analiza.

    Metoda: microscopie
    Pret: 20 lei
    Termen de executie: 1-3 zile

  • Examenul coproparazitologic

    Examenul coproparazitologic este o metoda de lucru utilizata in scopul detectarii si identificarii paraziților intestinali. Graviditatea bolii produse de parazit este condiționata atat de virulenta acestuia, de intensitatea infestarii cat si de capacitatea de aparare a gazdei.

    Din interacțiunea dintre mecanismele de agresiune, respectiv de aparare ale celor două categorii de organisme pot aparea fie stari asimptomatice (la așa numiții „purtatori sanatoși”, cu manifestari clinice minore, la organisme imunocompetente), fie forme foarte grave de boala (la organisme imunoincompetente).

    Metoda: microscopie
    Pret: 10 lei
    Termen de executie: 1 zi

  • Amprenta anala

    Enterobius vermicularis este agentul cauzal al enterobiozei sau oxiurozei. Este un vierme parazit de culoare alba (masculi: 2-5 mm, female: 8-13 mm). Oxiurii maturi traiesc in mucoasa colica si in partea inferioara a intestinului subtire. Femela migreaza (cel mai frecvent noaptea), prin anus pe pielea perianala pentru a depune ouale (circa 10000 oua per femela). Oxiurii sunt cel mai frecvent excretati in cursul defecarii si sunt usor reconoscuti la suprafata materiilor fecale ca elemente albe, mobile.

    Oxiurii care traiesc pe mucoasa colonului sunt inofesivi. Uneori patrund in peretele colonului, apoi apendice, vagin, uter, ovare, cavitatea peritoneala si provoaca reactie inflamatorie. Femele de Enterobius produc prurit intens in regiunea perianala. Alte simptome: tulburari nervoase, intarzierea dezvoltarii, pierderea apetitului, astenie. Testul ce pune in evidenta prezenta oxiurilor este amprenta anala (test cu banda adeziva sau test
    Graham).

    Metoda: microscopie
    Pret: 10 lei
    Termen de executie: 1 zi

  • Antigenul Norovirus GI+GII (materii fecale)

    Infectia cu Norovirus este cea mai comuna cauza a gastroenteritelor acute. Infectia este transmisa pe cale fecal-orala, prin contact direct cu persoana infectata si afecteaza toate grupele de populatie. Durata de incubare a viruslui este 24-48 h.

    Simptomele (stare de voma, diaree, febra usoara, dureri si crampe ambdominale) dureaza 1-3 zile, majoritatea pacientilor recuperandu-se complet fara tratament.

    Metoda: imunocromatografie
    Pret: 90 lei
    Termen de executie: 1-3 zile

  • Antigen Rotavirus si Adenovirus

    Rotavirus si Adenovirus determina gastroenteritele nonbacteriene, in special la bebelusi si la copii mici (6 luni – 3 ani). Infectia poate fi asimptomatica sau poate determina o serie de simptome de la forme de gastroenterita usoara pana la diaree severa si stari de voma cu deshidratare. Infectia debuteaza acut si dureaza 4-8 zile. Infectia cu Adenovirus poate fi si latenta, manifestandu-se chiar si la 18 luni de la contactarea virusului.

    Adenovirus determina faringita acuta, febra faringoconjunctivala, bronsita si pneumonie. Aproximativ 5% dintre bolile respiratorii acute la copii sub 5 ani si aproximativ 10% dintre cazurile de pneumonie la copii sunt determinate de Adenovirus. In zonele temperate, infectia cu Rotavirus si Adenovirus este sezoniera, cu un varf in lunile de iarna si necomuna in lunile de vara.

    Metoda: imunocromatografie
    Pret: 40 lei
    Termen de executie: 1 zi

  • Antigen Helicobacter pylori

    Helicobacter pylori este un bacil gram-negativ, spiralat, prezenta caruia este asociata cu gastrita, ulcer gastric sau duodenal. Aproximativ 50% din populatia globala este purtatoare a acestei bacterii. 80% dintre purtatori sunt asimptomatici.

    H. pylori prezinta un mod unic de adaptare la conditiile din stomac. Sucul gastric este un lichid cu o puternica reactie acida. H. pylori secreta ureaza, enzima care converteste ureea din sucul gastric in bicarbonat si amoniac si are drept rezultat neutralizarea sucului gastric. Caile de transmitere ale bacteriei nu sunt pe deplin elucidate, dar sunt acceptate transmiterea oral-orala sau fecal-orala.

    Dozarea anticorpilor pentru H. pylori este un indicator bun pentru depistarea infectiei. Pentru a discrimina o infectie activa de una pasiva, este recomandat testul Antigen Helicobacter pylori din materii fecale.

    Metode: imunocromatografie si ELISA
    Pret (imunocromatografie): 33 lei, termen de executie: 1 zi
    Pret (ELISA): 60 lei, termen de executie: 3 zile

  • Criptosporidioza (Antigen Cryptosporidium)

    Cryptosporidia sunt protozoare ce apartin grupului Coccidiidelor, sunt paraziti comuni ai animalelor si pot contamina si supravietui la suprafetele apelor. Infectarea omului se produce pe cale fecal-orala sau prin ingestia de apa contaminata. Mecanismul prin care determina gastroenterita este necunoscut. Cryptosporidioza se manifesta prin diaree acuta la pacientii imunodeprimati si prin diaree moderata la copii.

    Metoda: imunocromatografie
    Pret: 103 lei
    Termen de executie: 7 zile

  • Calprotectina

    Calprotectina este o proteina de legare a calciului si zincului, cu proprietati antimicrobiene, prezenta in mod ubicuitar in organism. Citoplasma polimorfonuclearelor granulocite contine pana la 60% de calprotectina. Concentratii reduse se pot gasi in monocite si macrofage.

    Nivelul fecal de calprotectina reflecta gradul de migratie al granulocitelor indus de inflamatie la nivelul lumenului intestinal si se coreleaza in mod direct cu intensitatea reactiei inflamatorii la nivelul mucoasei intestinale. Niveluri crescute de calprotectina se intalnesc in inflamatii cronice ale intestinului, gastroenterite infectioase, enterocolita necrozanta, fibroza chistica si carcinom colorectal. In cazul tulburarilor functionale, precum sindromul intestinului iritabil, nivelul de calprotectina este in jurul valorilor de referinta normale.

    Metoda: ELISA
    Pret: 175 lei
    Termen de executie: 8 zile

  • Antigen Campylobacter

    Alaturi de salmoneloza, campylobacterioza este una dintre cele mai comune cauze ale toxiinfectiilor alimentare. Incidenta crescuta a infectiilor cu Campylobacter enteritis este facilitata de distributia incrucisata a speciilor de Campylobacter la diverse specii de animale (pasari si mamifere).

    Campylobacter este o specie de bacterii comensala in intestinul pasarilor de curte. Calea de trasmitere poate fi: directa, prin contact cu animalele infectate, fecal-orala, prin ingestia de alimente contaminate. Perioada de incubare este de 2-10 zile, iar antigenul este exctretat in materii fecale pana la 4 saptamani. Majoritatea infectiilor cu Campylobacter sunt asimptomatice. In cazul infectiilor simptomatice sunt descrise urmatoarele manifestari clinice: febra, diaree, crampe si dureri abdominale.

    Metoda: imunocromatografie
    Pret: 55 lei
    Termen de executie: 1-3 zile

  • Antigen Giardia

    Giardia lamblia (Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis) este un parazit flagelat care determina infectii la nivelul intestinului subtire dupa ingestia pe cale orala a chistilor de Giardia, cel ma frecvent, prin intermediul apei contaminate.

    Perioada de incubare este de 3-42 zile. Infectia acuta prezinta urmatoarele simptome: diaree, pierderea apetitului, letargie, scadere in greutate.

    Metode: imunocromatografie, ELISA
    Pret (imunocromatografie): 33 lei, termen de executie: 1 zi;
    Pret (ELISA): 45 lei, termen de executie: 3 zile

  • Clostridium difficile Toxina A/B

    Clostridium difficile este o bacterie Gram-pozitiva, care determina diareea indusa de antibiotice si colita pseudomembranoasa. Aceste patologii sunt consecinta colonizarii excesive a colonului cu Clostridium difficile ca urmare a utilizarii antiobioticelor. Cele mai frecvent asociate acestei conditii antibiotice sunt clindamicina si cefalosporinele de spectru larg. Toxinele A si B produse de speciile patogene de Clostridium difficile au un rol important in etiologia manifestarilor clinice. Exista diferente functionale si imunologice ale acestor proteine cu masa moleculara > 200 kDa. Toxina A este o enterotoxina, iar toxina B este o citotoxina.

    Unele tulpini de Clostridium difficile nu produc aceste toxine si aproximativ 2-8% din indivizii sanatosi si pana la 50% dintre copii sub 2 ani sunt purtatori sanatosi ai acestei bacterii.

    Metoda: imunocromatografie
    Pret: 95 lei
    Termen de executie: 1-3 zile

Oferta lunii Martie (2016)

$
0
0

gratutitatea-lunii-martie-lpStimati pacienti,

In perioada 1-31 Martie 2016, Clinica Sante desfasoara o campanie regionala de preventie si monitorizare a starii de sanatate.

Alegeti din lista de mai jos judetul dvs. si descoperiți gratuitatea lunii.
Descarcati gratuit fluturasul de campanie, veniti cu el printat in cel mai apropiat centru Clinica Sante participant la promotie si beneficiati de oferta.

Va asteptam!

* Campania este supusa unor termeni si conditii.

Campania se desfasoara in locatiile selectate, gratuitatea fiind valabila numai in centrele cu adresele mentionate pe fluturasul de campanie.

Mecanismul campaniei:
• De analiza gratuita beneficiaza doar pacientii care se prezinta cu fluturasul special de gratuitate;
• Fluturasul se va prezenta si inmana personalului la receptie, fara ca pacientul sa-l recupereze ulterior;
• Fluturasul nu este nominal, este transmisibil si poate fi folosit de oricine il detine;
• Fluturasul de campanie nu se imparte la receptie sau in incinta locatiilor Clinica Sante;
• Fluturasul de campanie poate fi descarcat gratuit din sectiunea DESCARCA FLUTURAS;
• Un pacient poate beneficia o singura data de promotie, in baza ID-ului unic de pacient (CNP);

Perioada de campanie: 1-31 Martie 2016

Clinica Sante Cernavodă

$
0
0
  • Adresa:
    Str. Cazărmii, bl. H7, sc. D (parter), Cernavodă, jud. Constanța
  • Program cu publicul:
    Luni-Vineri: 07:00 - 15:30
    Sâmbăta: 08:00 - 12:00
  • Program recoltare:
    Luni-Vineri: 07:00 - 11:00
    Sâmbăta: 08:00 - 10:00
  • E-mail:
  • Telefon:
    0341 439 782

Clinica Sante Aleșd

$
0
0
  • Adresa:
    Str. 1 Decembrie, nr. 59, Aleșd, jud. Bihor
  • Program cu publicul:
    Luni-Vineri: 07:00 - 15:30
    Sâmbăta: 08:00 - 12:00
  • Program recoltare:
    Luni-Vineri: 07:00 - 11:00
    Sâmbăta: 08:00 - 10:00
  • E-mail:
  • Telefon:
    0359 414 282

Program Clinica Sante – de la 7:00

$
0
0
Stimai pacienți, Începând cu data de 1 Aprilie 2016, laboratoarele și centrele de recoltare Clinica Sante își modifică programul cu publicul. Peste 90% din centre vor începe programul de la ora 7:00 . Astfel răspundem prompt solicitării din partea pacienților care și-au manifestat dorința de se prezenta mai devreme la ...
Citeste intreg articolul »

Clinica Sante Carei

$
0
0
  • Adresa:
    Str. Mihai Viteazu, nr. 17, Carei, jud. Satu-Mare
  • Program cu publicul:
    Luni-Vineri: 07:00 - 15:30
    Sâmbăta: -
  • Program recoltare:
    Luni-Vineri: 07:00 - 11:00
    Sâmbăta: -
  • E-mail:
  • Telefon:
    0361 413 576

Clinica Sante Sebeș

$
0
0
  • Adresa:
    Str. Lucian Blaga, nr. 32, Sebeș, jud. Alba
  • Program cu publicul:
    Luni-Vineri: 07:00 - 15:30
    Sâmbăta: 08:00 - 12:00
  • Program recoltare:
    Luni-Vineri: 07:00 - 11:00
    Sâmbăta: 08:00 - 10:00
  • E-mail:
  • Telefon:
    0358 401 640

Infertilitatea masculină

$
0
0

Infertilitatea masculină - recomandare analize laborator
Infetilitatea este definită prin incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de relații sexuale regulate neprotejate. Abilitatea unui cuplu de a concepe un copil ține de fertilitatea ambilor parteneri și responsabilitatea pentru infertilitate aparține: 40% dintre cazuri recunosc o cauză masculină, 40% dintre cazuri sunt de cauză feminină, 20% dintre cazuri au etiologie mixtă în care sunt implicați ambii parteneri.

Spermograma și Spermocultura

Producția de spermă reflectă funcția testiculară; aceasta poate fi alterată de cauze primare (sindrom Klinefelter, infecție, iradiere, orhidectomie chirurgicală) sau afecțiuni hipofizare.

Spermogramă și Spermocultură

În prezența aspermiei sau oligospermiei, se impune examinarea hipofizei, tiroidei sau a testiculelor.
Pentru testarea feritilității masculine sunt necesare mai multe probe de spermă deoarece numărul spermatozoizilor variază de la o zi la alta. Acestea se prelevă, de obicei, la intervale de 3 saptămâni. Evaluarea vasectomiei se realizează la circa 6 saptămâni de la intervenție.

Spermogramă
Preț: 50 lei
Termen de execuție: 1 zi
Spermocultură
Preț: 45 lei
Termen de execuție: 3 zile

Estradiol

Estradiolul (E2) este sintetizat preponderent în testicule, în urma reacției de aromatizare a testosteronului și în cantități reduse de către glandele suprarenale.

Recomandări pentru efectuarea testului:

  • Pubertate precoce
  • Infertilitate
  • Ginecomastie

Estradiol (E2)
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

FSH și LH

FSH și LH sunt glicoproteine constituite din lanțuri alfa și beta și sunt secretate de hipofiza anterioară.
FSH stimulează spermatogeneza la bărbați, iar LH stimulează producția de testosteron de către celulele Leyding.

Controlul hipotalamic al secreției de FSH și LH de către hipofiza anterioară pare a fi realizat prin hormonul de eliberare al gonadotropinei prin feed-back negativ la nivelul hipotalamusului prin testosteron.

Recomandări pentru efectuarea testelor:

  • Diferențierea cauzelor primare și secundare de insuficiență gonadică
  • Infertilitate
  • Pubertate precoce
FSH
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență
LH
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

Prolactina

Prolactina este o proteină cu 198 de aminoacizi și greutate moleculară de 21 kDa. Este secretată de hipofiza anterioară. Atunci când este secretată în exces, crește concentrația de hormoni androgeni suprarenali și blochează răspunsul gonadotropilor și a celulelor gonadale la factorii tropici prin scăderea gonadoliberinei (GnRH). Astfel, valorile cronice crescute de prolactină determină impotența la bărbați.

Prolactina
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminișcență

Testosteronul și Testosteronul liber

Testosteronul este unul dintre principalii hormoni sexuali masculini produs de celulele interstițiale Leyding ale testiculelor.

Doar 1-2% din totalul de testosteron există sub formă liberă. În proportie de 60% testosteronul circulă legat de SHBG (sex hormone-binding globuline) și în cantități mai mici de alte proteine, precum albumina. Atât testosteronul liber cât și cel legat de albumină pot fi biologic activi, în timp ce SHBG inhiba funcția testosteronului.

Măsurarea nivelului de testosteon liber poate fi mai utilă decat măsurarea testosteronului total în situațiile în care nivelul de SHBG este crescut sau scăzut (hipotiroidism sau obezitate).

Recomandări pentru efectuarea testelor:

  • Evaluarea functiilor adrenale si testiculare
  • Diagnosticarea hipergonadismului si hiperpitularismului
Testosteron
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență
Testosteron liber
Preț: 53 lei
Termen de execuție: 7 zile
Metodă: ELISA

Cariotip din sânge periferic (bandare G)

Genomul uman, alcătuit din 3 x 109 perechi de baze, este împachetat în 23 de perechi de cromozomi (22 de perechi de cromozomi autozomali și una de cromozomi sexuali). Pentru femei, un rezultat normal este 46, XX (22 de perechi de cromozomi autozomali și cromozomii de sex – XX). Pentru bărbați, un rezultat normal este 46, XY (22 de perechi de cromozomi autozomali și cromozomii de sex – XY). Alterarea calitativă sau cantitativă a structurii cromozomiale are o incidență de aproximativ 0,37 – 1,86% în populația generală și este responsabilă de peste 50% din avorturile spontane.

analiza-cariotic-din-sange-periferic-bandare-g-min

Asocierea între anomaliile cromozomiale și patologie a fost demonstrată pentru prima dată în 1959, când s-a arătat că sindromul Down este expresia trisomiei 21. La scurtă vreme, în leucemia cronică granulocitară, avea să fie evidențiat cromozomul Philadelphia, rezultat din translația unei porțiuni din cromozomul 9, ce codifică gena ABL1, la nivelul cromozomului 22, unde se află gena BCR2.

Analiza citogenetică standard se referă la examinarea cromozomilor ulterior bandării lor. O bandă cromozomială este definită ca fiind o porțiune a unui cromozom ce poate fi clar diferențiată de segmentele adiacente, datorită unei colorări mai reduse sau mai intense. Analiza citogenetica se realizează în general pe celule aflate în mitoză, care se divid în mod activ. Celulele cele mai utilizate pentru această analiză sunt cele din sângele periferic.

Etapele acestei analize includ:

  • Tratarea celulelor cu un inhibitor al fusului de diviziune, care împiedică separarea cromatidelor în timpul metafazei, etapă obligatorie întrucât în acest moment cromozomii sunt la un nivel optim de condensare;
  • Adăugarea unei enzime proteolitice, care realizează digestia proteinelor ce mențin structura complexă a ADN, pentru a permite mai apoi pătrunderea colorantului;
  • Etapa de colorare diferă în funcție de substanțele folosite; amintim aici bandările G (cea mai utilizată), C, R sau cu quinacrină. În bandarea G, rezultă o succesiune de benzi deschise și închise care se succed după un model specific fiecărui cromozom.

Dezavantaje ale metodei:

  • Rezoluția mică a metodei citogenetice de cariotipare și nerecunoașterea unor modele de bandare noi;
  • Utilizarea exclusivă a celulelor aflate în diviziune, care nu se pot obține întotdeauna (de exemplu, neuronii sunt celule postmitotice), iar celulele aflate în mitoză pot să nu fie reprezentative pentru întreaga populație celulară investigată.

Recomandări pentru efectuarea testului (cariotip din sânge periferic, bandare G):

  • Suspiciune sindrom cromozomial (Down, Turner, Klinefelter, Patau, Edwards)
  • Malformaţii multiple
  • Ambiguitate sexuală
  • Avorturi spontane repetate
  • Infertilitate
  • Istoric familial de rearanjamente cromozomiale

Cariotip din sânge periferic (bandare G)
Preț: 536 lei
Timp de execuție: 15 zile

Alte investigatii recomandate:
Microdeleții cromozom Y (24 microdeleții)
Preț: 408 lei
Termen de execuție: 15 zile

Microdeleții cromozom Y (AZF) și detecție gena SRY
Preț: 408 lei
Termen de execuție: 10 zile

Program de lucru cu ocazia Sărbătorilor Pascale, 2016

$
0
0

articol-program-pasti-clinica-santeCu ocazia Sărbătorilor Pascale, în perioada 30 Aprilie – 3 Mai 2016, laboratoarele și centrele de recoltare Clinica Sante vor funcționa după un program special în relație cu pacienții, după cum urmează:

  • Sâmbătă, 30 aprilie, program scurt (laboratoarele până la ora 12:00, centrele de recoltare până la ora 09:30);
  • Luni și Marți (2-3 Mai), zile libere.
Important!

Pacienții care vor efectua recoltarea analizelor în zilele de Vineri și Sâmbătă (29-30 Aprilie), vor primi rezultatele cu un decalaj corespunzator. Se primesc probe de microbiologie (culturi) până Joi, 28 Aprilie, inclusiv.

Infertilitatea feminină. Analize de laborator recomandate

$
0
0

După cum aminteam în articolul despre problemele de fertilitate la bărbați (infertilitate masculină), infetilitatea este definită prin incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de relații sexuale regulate neprotejate. Abilitatea unui cuplu de a concepe un copil ține de fertilitatea ambilor parteneri: 40% dintre cazuri recunosc o cauză masculină, 40% dintre cazuri sunt de cauză feminină, 20% dintre cazuri au etiologie mixtă în care sunt implicați ambii parteneri.

infertilitatea-feminina-clinica-sante-min

Infertilitatea feminină poate fi determinată de: cauze hormonale care afectează ovulația, cauze medicale (funcționale, anatomice). Obstruarea trompelor uterine este o cauză comună a infertilității în rândul femeilor. Boala inflamatorie pelvină (BIP) și infecțiile tractului genital superior, care cauzează endometrita, salpingita, abces tuboovarian și peritonita în micul bazin, pot contribui la infertilitatea tubară.

În cele mai multe cazuri, infecția este ascendentă, Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae fiind infecții comune, cu incidență în creștere. Pot apare sechele pelvine, cu alterarea permanentă a trompelor uterine datorată reacțiilor imuno-alergice, ceea ce poate duce la durere pelvină cronică și infertilitate. În plus, există multe alte cauze de infertilitate tubară care includ: intervenții chirurgicale, sarcină extrauterină în antecedente, malformație congenitală, endometrioză și hidrosalpinx.

Analize de laborator recomandate în caz de infertilitate:

FSH și LH

FSH și LH sunt glicoproteine constituite din lanțuri alfa și beta și sunt secretate de hipofiza anterioară.

FSH stimulează în special dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei. Controlul hipotalamic al secreției de FSH și LH de către hipofiza anterioară pare a fi realizat prin hormonul de eliberare al gonadotropinei prin feed-back negativ la nivelul hipotalamusului prin estrogen.

LH stimulează sinteza foliculară de estrogeni, ovulația și formarea corpului luteal. Peak-ul FSH-ului este necesar pentru formarea foliculului/ovlului; valoarea maximă a LH survine aproximativ în aceiași perioadă și stimulează formarea corpului luteal.

Recomandări pentru efectuarea testelor:
  • Diferențierea cauzelor primare și secundare de insuficiență gonadică
  • Infertilitate
  • Pubertate precoce
  • Evaluarea răspunsului terapeutic de inducere a ovulației
FSH
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență
LH
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

Estradiol

Estradiolul (E2) este sintetizat preponderent de ovare printr-un mecanism de feed-back la care participă hipotalamusul, factorul de eliberare a gonadotropinei, FSH și LH. LH și FSH stimulează producția de E2, care atinge vârful în fază ovulatorie a ciclului menstrual.

Evaluarea E2 joacă un rol important în diagnosticul tulburărilor funcțiilor ovariene sau a tumorilor producătoare de estrogen deoarece producția și secreția de E2 reflectă funcțiile ovariene. Măsurarea continuă a E2 este utilă și pentru monitorizarea maturației foliculare sau a inducției ovulației în timpul tratamentului pentru infertilitate.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Dereglări ale ciclului menstrual
  • Menopauză
  • Pubertate precoce
  • Infertilitate
  • Ginecomastie
  • Tumori secretante de estrogen
  • Sindrom efeminizant

Estradiol (E2)
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

DHEA și DHEA-S

analize-dhea-dhea-s-clinica-sante-min
DHEA (dehidroepiandrosteronul) este principalul hormon steroid uman C-19. DHEA are un potențial androgenic scăzut, dar este precursor pentru majoritatea steroizilor sexuali (testosteronului, androstendionului, estrogenului, estronei și estradiolului). Este secretat de glandele suprarenale, iar sinteza sa este parțial controlată de ACTH. Cea mai mare parte a DHEA este secretat sub formă de dehidroepiandrosteron sulfat. Ambele forme circulă legate de albumină, dar DHEA-S – mai puternic și, în consecință, concentrația serică de DHEA-S este de 100 de ori mai mare decât cea a DHEA.

Spre deosebire de cortizol, DHEA-S nu prezintă variații diurne și nu circulă legat de SHBG (sex hormone-binding globuline) și reprezintă un indicator bun al producției androgenice a glandelor suprarenale.
Un nivel scăzut de DHEA împiedică ovulația și este asociat cu o rezervă ovariană scazută.

Recomandări pentru efectuarea testelor:
  • Hirsutism
  • Alopecie
  • Pubertate precoce sau întârziată
  • Infertilitate
  • Evaluarea tumorilor secretoare de hormoni adrenali
DHEA
Preț: 90 lei
Termen de execuție: 7 zile
Metodă: ELISA
DHEA-S
Preț: 35 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

Progesteron

Concentrația serică a progesteronului crește semnificativ în a doua parte a ciclului ovulator ca urmare a formării corpului luteal. În sarcină, progesteronul este produs în primele săptămâni de către corpul luteal, ulterior – de placentă. Determinările seriate arată în mod normal o creștere progresivă a nivelelor de progesteron.

Dozarea nivelurilor zilnice de progesteron este considerată cea mai precisă metodă pentru documentarea defectelor de fază luteală. Monitorizarea nivelului de progesteron poate fi folosită și pentru detectarea și evaluarea pacientelor cu risc de avort în primele săptămâni de sarcină.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Identificarea ovulației
  • Diagnosticarea defectelor de fază luteală
  • Evaluarea funcției corpului luteal
  • Evaluarea pacientelor cu risc de avort precoce/spontan
  • Risc de sarcină ectopică
  • Monitorizarea terapiei de substituție cu progesteron

Progesteron
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

Prolactina

Prolactina este un hormon secretat de adenohipofiză cu rol favorizant asupra lactației. În timpul somnului, nivelele cresc de 2-3 ori, egalându-le pe cele prezente în timpul sarcinii.

Atunci când este secretată în exces, crește concentrația de hormoni androgeni suprarenali și blochează răspunsul gonadotropilor și a celulelor gonadale la factorii tropici prin scăderea gonadoliberinei (GnRH). Astfel, valorile cronice crescute de prolactină determină amenoree și infertilitate la femei.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Monitorizarea adenoamelor hipofizare
  • Evaluarea disfunctiilor sexuale de etilogie necunoscută
  • Suspiciune de infarct hipofizar postpartum

Prolactina
Preț: 30 lei
Termen de executie: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

TSH

TSH este produs de hipofiză ca răspuns la stimularea TRH sau la prezența unor nivele scăzute de hormoni tiroidieni – tiroxină (T4) și triiodotironină (T3).

Când controlul prin feed-back al hipofizei este redus datorită scăderii producției de hormoni tiroidieni (T3 și T4), TSH crește pentru a intensifica producția de hormoni tiroidieni. Această creștere apare în timp ce pacientul este asimtomatic și este astfel un indicator precoce și foarte sensibil pentru hipotiroidism.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Diferențierea hipotiroidiei primare de cea secundară
  • Screening neonatal
  • Monitorizarea tratamentului de substituție cu hormoni tiroidieni

TSH
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență

Testosteron și Testosteron liber

Testosteronul este un hormon steroid din grupul androgen. Testosteronul este secretat în principal de ovare la femei, deși în cantități reduse este secretat și de glandele suprarenale. Doar 1-2% din totalul de testosteron există sub formă liberă. În proporție de 60% testosteronul circulă legat de SHBG (sex hormone-binding globuline) și în cantități mai mici de alte proteine, precum albumina. Atât testosteronul liber cât și cel legat de albumină pot fi biologic activi, în timp ce SHBG inhibă funcția testosteronului.

Nivelul de testosteron liber este ridicat la femei cu hiperandrogenism asociat cu hirsutism în prezența sau absența sindromului ovarelor polichistice. De asemenea, măsurarea nivelului de testosteon liber poate fi mai utilă decât măsurarea testosteronului total în situațiile în care nivelul de SHBG este crescut sau scăzut (hipotiroidism sau obezitate).

Testosteron
Preț: 30 lei
Termen de execuție: 3 zile
Metodă: Chemiluminiscență
Testosteron liber
Preț: 53 lei
Termen de execuție: 7 zile
Metodă: ELISA

AMH (Anti-Mullerian Hormone)

AMH este o proteină dimer, ce aparține familiei β2 de factori de transformare a creșterii. În timpul dezvoltării embrionare, AMH este responsabil de regresia ductului Mullerian. La femei, AMH este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creştere din ovar de la naștere până la menopauză, când devine indetectabil. AMH reglează formarea foliculilor primari prin inhibarea recrutării foliculare excesive de catre FSH. Rolul AMH-ului în foliculogeneză îl face util în evaluarea rezervei ovariene.

AMH (Anti-Mullerian Hormone)
Preț: 180 lei
Termen de executie: 10 zile
Metodă: ELISA

Inhibina B

Inhibinele sunt proteine heterodimerice secretate de celulele granuloase ovariene la femei și de celulele Sertoli ale testiculelor la bărbați. Inhibinele inhibă selectiv sinteza FSH și au acțiune locală paracrină asupra gonadelor. Inhibinele sunt alcătuite din 2 subunități omoloage, alfa – pentru inhibina A și beta – pentru inhibina B.

La femei, inhibina B este sintetizată de foliculii mici, în dezvoltare. Nivelulul de inhibina B crește la începutul fazei foliculare și atinge un maxim la debutul mijlocului fazei foliculare când nivelul de FSH este minim. Nivelul de inhibina B scade la sfârșitul fazei foliculare și rămâne scăzut în timpul fazei luteale. Dinamica nivelului de inhibina B sugerează faptul că acest hormon joacă un rol important în foliculogeneză printr-un feed-back negativ al producției de FSH.

La menopauză, nivelul de inhibina B devine nedetectabil.

Inhibina B este un marker pentru rezerva ovariana. Evaluarea rezervei ovariene se face prin măsurarea, în ziua 3 a ciclului menstrual, a nivelurilor serice de FSH, inhibina B și AMH.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Evaluarea rezervei ovariene
  • Marker de diagnostic pentru tumorile de granuloasă și pentru tumori epiteliale ovariene (inhibina B înregistrează valori crescute la 89-100% dintre pacienții cu tumori de granuloasă și la 55% dintre pacienți cu tumori cu celulele epiteliale ovariene)

Inhibina B
Preț: 176 lei
Termen de execuție: 10 zile
Metodă: ELISA

Chlamydia trachomatis

Chlamydia sunt bacterii nonmotile, gram negative cu creștere obligat intracelulară, care formează incluziuni caracteristice în citoplasma celulelor parazitate.

chlamidia-trachomatis-analize-clinica-sante-laborator-min

Speciile patogene pentru om sunt:

  • Chlamydia trachomatis (include 3 serotipuri)
    1. Serotipurile Ab, B, Ba sau C – determină trachoma;
    2. Serotipurile D-K – cauzează uretrită, semne de boală inflamatorie pelviană, durere pelviană cronică, sarcini ectopice, pneumonie neonatală și conjunctivită neonatală;
    3. Serotipurile L1, L2 și L3 – limfogranulomatoză venerică.
  • Chlamydia pneumoniae
  • Chlamydia psittaci

Netratată, infecția cu Chlamydia poate determina artrită, infertilitate, sarcină ectopica, avort spontan și naștere prematură. Infecția cu Chamydia trachomatis este asimptomatică în aproximativ 70% dintre cazuri, de aceea sunt recomandate testele serologice.

Anticorpii anti Chlamydia trachomatis IgM apar în fază acută, la aproximativ 5 zile după infectare, atingând un titru maxim la 1-2 saptămâni. Concentrația anticorpilor scade dupa 2-3 luni, chiar și în absența tratamentului. Anticorpii de tip IgA sunt un indicator al infecției active (primară, cronică sau reinfecție) și pot fi detectați în ser la 10-14 zile după infecție, de obicei în paralel cu anticorpii de tip IgG și sunt markeri pentru infecția ce progresează. Titrul anticorpilor IgA scade după 2-4 luni de tratament eficient. Anticorpii de tip IgG sunt detectabili în serul pacienților, chiar și după tratament, de la câteva luni până la câțiva ani.

Antigen Chlamydia
Preț: 80 lei
Termen de execuție: 5 zile
Metodă: ELISA
Anticorpi Chlamydia trachomatis IgA
Preț: 42 lei
Termen de execuție: 5 zile
Metodă: ELISA
Anticorpi Chlamydia trachomatis IgG
Preț: 44 lei
Termen de execuție: 5 zile
Metodă: ELISA
Anticorpi Chlamydia trachomatis IgM
Preț: 47 lei
Termen de execuție: 5 zile
Metodă: ELISA
Chlamydia trachomatis ADN (RT-PCR)
Preț: 164 lei
Termen de execuție: 10 zile
Metodă: RT-PCR

Neisseria gonorrhoeae

Neisseria gonorrhoeae este o bacterie aerobă gram-negativă, non-motilă cu o membrană externă tipică formată din proteine, fosfolipide și lipopolizaharide. Neisseria gonorrhoeae determină gonoreea, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală și afectează predominant epiteliul uretrei, endocervixului, rectului, faringelui și conjunctivei. Diseminarea infecției poate implica epididimul și prostata la bărbați si endometriul și organele pelviene la femei. Diseminarea hematogenă poate să se producă în unele cazuri pornind de la membranele mucoase infectate.

Depistare antigen Neisseria gonorrhoeae
Preț: 40 lei
Termen de execuție: 1 zi
Metodă: Imunocromatografică
Neisseria – serologie
Preț: 92 lei
Termen de execuție: 9 zile
Metodă: RFC

Anticorpi antispermatici

Frecvența anticorpilor antispermatozoizi la cuplurile infertile este de 20%. Dezvoltarea anticorpilor antispermatozoizi la bărbat poate fi determinată de o infecție severă, traumatiszeime testiculare, care pot fi rezultatul biopsiei, vasectomiei, obstrucției epididimului etc.

Anticorpii antispermatozoizi exercită efecte heterogene asupra abilității spermatozoizilor de a fertiliza. Efectul inhibitor al anticorpilor antispermatozoizi asupra motilității celelor spermatice se datorează atașării lor la suprafața spermatoizilor și a procesului de aglutinare. Prezența anticorpilor antispermatozoizi în lichidul seminal împiedică pătrunderea spermatozoizilor în mucusul cervical, interacțiunea dintre spermatozoid și ovul, fecundarea ovulului și pătrunderea în zona pellucida.

Anticorpi antispermatici
Preț: 75 lei
Termen de execuție: 7 zile
Metodă: ELISA

Cariotip din sânge periferic (bandare G)

Genomul uman, alcătuit din 3 x 109 perechi de baze, este împachetat în 23 de perechi de cromozomi (22 de perechi de cromozomi autozomali și una de cromozomi sexuali). Pentru femei, un rezultat nomal este 46, XX (22 de perechi de cromozomi autozomali și cromozomii de sex – XX). Pentru bărbați, un rezultat normal este 46, XY (22 de perechi de cromozomi autozomali și cromozomii de sex – XY). Alterarea calitativă sau cantitativă a structurii cromozomiale are o incidență de aproximativ 0.37% – 1.86% în populația generală și este responsabilă de peste 50% din avorturile spontane.

Asocierea între anomaliile cromozomiale și patologie a fost demonstrată pentru prima dată în 1959, când s-a arătat că sindromul Down este expresia trisomiei 21. La scurtă vreme, în leucemia cronică granulocitară, avea să fie evidențiat cromozomul Philadelphia, rezultat din translația unei porțiuni din cromozomul 9, ce codifică gena ABL1, la nivelul cromozomului 22, unde se află gena BCR2.

Analiza citogenetică standard se referă la examinarea cromozomilor ulterior bandării lor. O bandă cromozomială este definită ca fiind o porțiune a unui cromozom ce poate fi clar diferențiată de segmentele adiacente, datorită unei colorări mai reduse sau mai intense. Analiza citogenetică se realizează în general pe celule aflate în mitoză, care se divid în mod activ. Celulele cele mai utilizate pentru această analiză sunt cele din sângele periferic.

Etapele acestei analize includ:
  1. Tratarea celulelor cu un inhibitor al fusului de diviziune, care împiedică separarea cromatidelor în timpul metafazei, etapă obligatorie întrucât în acest moment cromozomii sunt la un nivel optim de condensare;
  2. Adăugarea unei enzime proteolitice, care realizează digestia proteinelor ce mentin structura complexă a ADN, pentru a permite mai apoi pătrunderea colorantului;
  3. Etapa de colorare diferă în funcție de substanțele folosite; amintim aici bandările G (cea mai utilizată), C, R sau cu quinacrină. În bandarea G, rezultă o succesiune de benzi deschise și închise care se succed după un model specific fiecărui cromozom.
Dezavantaje ale metodei:
  • Rezoluția mică a metodei citogenetice de cariotipare și nerecunoașterea unor modele de bandare noi;
  • Utilizarea exclusivă a celulelor aflate în diviziune, care nu se pot obține întotdeauna (de exemplu, neuronii sunt celule postmitotice), iar celulele aflate în mitoză pot să nu fie reprezentative pentru întreaga populație celulară investigată.
Recomandări pentru efectuarea testului (cariotip din sânge periferic, bandare G):
  • suspiciune sindrom cromozomial (Down, Turner, Klinefelter, Patau, Edwards)
  • malformaţii multiple
  • ambiguitate sexuală
  • avorturi spontane repetate
  • infertilitate
  • istoric familial de rearanjamente cromozomiale

Cariotip din sânge periferic (bandare G)
Preț: 536 lei
Timp de execuție: 15 zile

Clinica Sante Turda

$
0
0
ADRESĂ
Str. Piața Romană, nr. 15, Turda, jud. Cluj
PROGRAM
L-V: 07:00 - 15:30
S: 08:00 - 12:00
TELEFON
0364 736 032
În acest centru de recoltare veți întâlni personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți cât și de la copii. Analizele se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

S-a deschis noul centru de recoltare Clinica Sante Turda

$
0
0

Clinica Sante deschide marți, 10 Mai 2016, primul centru de recoltare din municipiul Turda, rețeaua de centre de recoltare din România ajungând astfel la 143 de unități.

Noua locație este amplasată în zona centrală a municipiului, fiind situată pe Strada Piața Romană, Nr. 15.

Pentru mai multe detalii, accesati pagina Clinica Sante Turda.

10% Reducere la analize pentru copii

$
0
0

ziua-copilului-10-reducere

Ziua copilului este un bun prilej de a sărbători copilăria, dar și de a oferi sprijin părinților în a fi călăuză spre îndeplinirea viselor copiilor. Pentru a-i pregăti pentru un viitor sănătos, fericit și plin de succese, rețeaua națională de laboratoare Clinica Sante oferă 10% Reducere la toate investigațiile medicale de laborator pentru copii (0-18 ani).

Micii pacienți sunt așteptați împreună cu părinții în peste 140 de centre de recoltare din 39 de județe din țară.
În sălile de recoltare îi așteaptă personal medical specializat în recoltarea probelor de la copii.

Campania se desfășoară în perioada 1-3 Iunie 2016 și se aplică un discount de 10% la prețurile din ofertă.

Diplomă pentru cei mai curajoși pacienți

Zâmbetul cald al micilor noștri pacienți înseamnă o zi mai frumoasă. Vă mulțumim!
diplome-facebook

Diabet de tip I și II – diagnostic diferențial

$
0
0

Diabetul de tip 1 (melitus sau autoimun) este precedat (și însoțit) de apariția autoanticorpilor direcționați împotriva a diverse antigene ale insulelor Langerhans, inclusiv anti-insulina. Nivelul acestor autoanticorpi este, în general, scăzut. În cazul persoanelor predispuse, dar care încă nu manifestă boala (persoane istoric familial cu rude de gradul I cu diabet sau alele HLA permisive), detecția anticorpilor anti-insule pancreatice este utilă ca și factor predictor pentru dezvoltarea diabetului de tip I.

Anticorpi anti-insulină

După instalarea și manifestarea diabetului de tip I, nivelul de autoanticorpi anti-insulină scade sau devine nedetectabil. Totuși, după inițierea tratamentului cu insulină, în special cu insulină de origine animală, nivelul de anticorpi anti-insulină poate crește.

Anticorpii anti-insulină pot fi detectați și la unii pacienți nondiabetici, dar care prezintă atacuri de hipoglicemie.

Recomandări pentru efectuarea testului:
  • Valoare predictivă privind evoluția spre diabetul tip 1 la copii, adolescenți asimtomatici cu istoric familial sugestiv;
  • Diagnostic diferențial a diabetului tip I de diabetul de tip II;
  • Evaluarea pacienților diabetici diagnosticați cu diabet de tip 1 sau 2, care manifestă rezistență la insulină;
  • Investigarea pacienților hipoglicemici, nediabetici.

Pentru diagnosticul diferențial al diabetului tip I și II sunt recomandata, împreuna cu dozarea anticorpilor anti-insulină, dozarea următorilor autoanticorpi:

Anticorpi anti-glutamic acid peroxidază (GAD)
Preț: 131 lei
Termen de execuție: 8 zile
Anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2
Preț: 200 lei
Termen de execuție: 11 zile
Anticorpi anti-insule pancreatice (Langerhans)
Preț: 65 lei
Termen de execuție: 8 zile

Prețurile la analize medicale menționate în acest articol se pot modificate în timp. Pentru lista completă de analize, cu prețuri actualizate, vă rugăm să consultați pagina cu Analize și Prețuri.

Clinica Sante Beiuș

$
0
0
ADRESĂ
Str. 1 Decembrie 1918, nr. 2, Beiuș, jud. Bihor
PROGRAM
L-V: 07:00 - 15:30
S: 08:00 - 12:00
TELEFON
0359 190 898
În acest centru de recoltare veți întâlni personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți cât și de la copii. Analizele se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

S-a deschis noul centru de recoltare în Beiuș, jud. Bihor

$
0
0

Clinica Sante anunță Luni, 11 Iulie 2016, deschiderea primului centru de recoltare în municipiul Beiuș, jud. Bihor.

Asfel, la data deschiderii, rețeaua numără 145 de filiale, păstrând poziția de lider ca cea mai extinsă rețea de laboratoare și centre de recoltare analize medicale din România.

Pentru informații și detalii despre noua locație, accesați pagina Clinica Sante Beiuș.

Viewing all 431 articles
Browse latest View live