Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Alergiile Respiratorii: alergeni frecvenți și simptome asociate

$
0
0

Ce sunt alergiile, populația la risc

Alergiile sunt reacții de hipersensibilitate care se caracterizează printr-un răspuns imun exagerat al organismului la anumite substanțe din mediul înconjurător, cunoscute sub numele de alergeni. Aceștia sunt de cele mai multe ori, proteine inofensive în mod obișnuit și nu determină simptome în absența unei reactivități imune crescute.

Alergiile respiratorii apar atunci când sistemul imunitar reacționează necorespunzător la inhalarea unor alergeni, pe care îi consideră dăunători. Această reacție provoacă inflamația căilor respiratorii, prin formarea în exces de anticorpi specifici de tip IgE și interacțiunea acestora cu celulele mastocitare, ce eliberează histamină. Acest proces determină simptome care pot varia de la ușoare la severe, putând afecta activitatea zilnică, performanțele școlare sau profesionale și calitatea vieții.

Alergiile respiratorii sunt foarte frecvente la nivel global, numărul persoanelor afectate fiind în continuă creștere. Prevalența lor variază în funcție de regiune și expunerea la diverși alergeni, zonele urbane înregistrând mai multe cazuri în comparație cu cele rurale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 10% și 30% din populația mondială suferă de rinită alergică, una dintre cele mai comune forme ale afecțiunii. Orice persoană poate fi afectată, însă există anumite grupuri care sunt mai susceptibile, din care fac parte:

  • Copiii și adolescenții – în unele cazuri, copiii pot depăși aceste alergii pe măsură ce cresc.
  • Persoanele cu istoric familial de alergii.
  • Persoanele expuse în mod constant la anumiți alergeni precum polenul, mucegaiurile sau părul de animale.
  • Pacienți cu teren atopic, care prezintă și alte afecțiuni alergice, fie în sfera dermatologică (dermatita atopică), fie alergii alimentare.
sus

Semne și simptome comune

Rinita alergică și astmul alergic sunt cele mai frecvente forme clinice ale alergiilor respiratorii. Printre cele mai comune simptome asociate rinitei alergice se numără:

  • Strănutul
  • Rinoreea (secreții nazale)
  • Congestia nazală (nas înfundat)
  • Mâncărime la nivelul nasului, gâtului și ochilor
  • Lăcrimare excesivă a ochilor
  • Cearcăne

Astmul alergic poate avea manifestări clinice mai grave, iar în lipsa unui tratament adecvat poate pune în pericol viața pacientului:

  • Tuse (în special nocturnă)
  • Dificultăți de respirație (dispnee)
  • Wheezing (respirație șuierătoare)
  • Senzație de constricție (apăsare) la nivelul toracelui
sus

Alergenii cel mai frecvent implicați în apariția alergiilor respiratorii

Există alergeni respiratori prezenți tot timpul anului (pereni), dar și alergeni care apar în mod sezonier. Aceștia din urmă sunt responsabili de declanșarea rinitei alergice sezoniere, cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, care apare în anumite perioade ale anului, în special primăvara și toamna.

Alergenii pereni includ

  • Acarienii de praf: sunt microorganisme care există în praful din locuințe și fibrele de material din diferite obiecte din casă: saltele, perne, pături, covoare.
  • Mucegaiurile: Aspergillus, Cladosporium și Alternaria sunt tipuri frecvent asociate cu alergiile respiratorii. Acestea eliberează spori în aer, iar prin inhalare aceștia pot declanșa reacții alergice. Formarea lor este favorizată de medii umede și locuințe inadecvat ventilate.
  • Insecte – gândacii: pot determina reacții alergice prin eliberarea de proteine din ouăle pe care le depun sau din materiile fecale.
  • Animale: alergenii de la animale includ proteine de la nivelul pielii, blănii sau din urină și salivă.Alergenii sezonieri includ o varietate mare depolenuri produse de copaci, iarbă, buruieni sau diferite plante, precum ambrozia. Polenul eliberat de plante este prezent de obicei toamna, iar cel eliberat de copaci, primăvara.

Alergia la ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) este una dintre cele mai frecvente forme de alergii sezoniere și apare în special în lunile de vară și toamnă, când planta eliberează cantități mari de polen în aer. Simptomele sunt cele comune alergiilor respiratorii și includ strănut frecvent, congestie nazală, mâncărime la nivelul ochilor și gâtului, tuse, precum și dificultăți respiratorii în cazuri mai severe. Persoanele afectate pot prezenta o sensibilitate crescută și la alte tipuri de alergeni. Tratamentul constă în administrarea de antihistaminice și evitarea expunerii la polen, în special în perioadele de maximă polenizare.

Dacă suspectați că suferiți de alergii respiratorii, este important să consultați un medic specialist pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

La Clinica Sante puteți efectua o gamă largă de analize pentru depistarea alergiilor respiratorii, precum panelul de 30 de IgE specifice pentru diferiti alergeni inhalatori.

Panel 30 de alergeni inhalatori – Panel IgE specifice

Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog.

Prin măsuri de prevenție și un management potrivit, simptomele alergiilor respiratorii pot fi controlate eficient.

Articolul Alergiile Respiratorii: alergeni frecvenți și simptome asociate a apărut prima dată pe Clinica Sante - Laborator de Analize Medicale.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48