Genotiparea APOE (Apolipoproteina E)
Ce este APOE?
APOE (Apolipoproteina E) este o proteină implicată în metabolismul grăsimilor și este codificată de gena APOE.
Apolipoproteina E (ApoE) – genotipare
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Studiile arată că APOE este implicată și în procese cognitive și în reglarea sistemului imun.
Toate persoanele au aceeași variantă APOE?
Nu! APOE diferă de la persoană la persoană.
Există 3 forme comune ale genei APOE in populație: APOE2, APOE3, APOE4 cu diferențe mici de structură. Aceste diferențe modifică activitatea proteinei.
Fiecare persoană moștenește 2 gene APOE, câte una de la fiecare părinte.
Astfel că există 6 combinații posibile, adică 6 genotipuri diferite pentru APOE: E2/E2; E2/E3; E3/E3; E3/E4; E4/E4; E2/E4.
Ce implicații clinice au aceste genotipuri?
Diferitele alele APOE conferă risc diferențiat pentru dezvoltarea diverselor patologii.
Genotipul E3/E3 este cel comun, frecvent la nivelul populației.
Alela ApoE4 este unul dintre cei mai importanți factori genetici de risc pentru Boala Alzheimer, dislipidemie și boala cardiovasculară.
Alela E4 este asociată cu un risc crescut pentru Boala Alzheimer idiopatica, în mod special forma cu debut tardiv (după vârsta de 65 ani). Riscul este, de asemenea, influențat și de alți factori genetici sau nongenetici. Persoanele cu genotipul E3/E4 au un risc relativ de 4 ori mai mare pentru Boala Alzheimer, în timp ce homozigoții E4/E4 au un risc de 15 ori mai mare pentru Boala Alzheimer. Riscul crescut pentru demență și boala Alzheimer asociat genotipului E4 este susținut și de markerii neuroimagistici care arată o reducere a volumului hipocampului (regiunea din creier cu rol în memorie) și creșterea hiperintensității substanței albe (ce implică leziuni semnificative cerebrale).
Este de notat că alela APOE4 nu este nici suficientă și nici necesară pentru dezvoltarea Bolii Alzheimer. Aproximativ 50% din pacientii cu Boala Alzheimer poartă o alelă E4 și multe dintre persoanele care au o alelă E4 nu vor dezvolta niciodată Boala Alzheimer.
Genotipurile E3/E4 și E4/E4 sunt asociate cu un risc de 30-40% de a dezvolta boală cardiaca față de genotipul comun E3/E3.
În contrast, alela E2 este considerată varianta rară protectivă pentru demență, iar alela E3 este considerată un factor neutru, fără impact pentu dezvoltarea declinului cognitiv și a bolilor cardiovasculare.
Studiile de specialitate arată că purtătorii alelei E4 au un profil lipidic cu valori crescute ale colesterolului total și ale LDL-colesterol.
Genotipul E2/E3 se asociază, însă, cu valori crescute ale indicatorilor colesterolului “bun“ (HDL-colesterol și APOA) și astfel cu un risc scăzut de ateroscleroză.
În mod particular, homozigoții E2/E2 care reprezintă doar 0.6% din populașie au un risc mai mare pentru un set de afecțiuni neasociate cu alte genotipuri: hipertrigliceridemie (factor de risc independent pentru AVC) și boală vasculară periferică (tromboză sau ruptură vasculară). Date recente sugerează că femeile E2/E2 au un risc de 2-3 ori mai mare pentru boala cervicală noninflamatorie comparativ cu femeile E3/E3. Boala cervicală noninflamatorie poate să cuprindă: eroziuni cervicale, ectropion, stricturi, stenoze, incompetență cervicală, ceea ce reduce șansa menținerii unei sarcini la femeile E2/E2 ceea ce poate să contribuie la prevalența scăzută a variantei E2 în populație.
Studiile arată că 5-10% dintre pacienții cu genotip homozigot E2/E2 dezvoltă Hiperlipoproteinimia tip III (sau Disbetalipoproteinemia familală), o boală genetică ce determină depunerea de lipide la nivelul tegumentului (xantoame), hipertrigliceridemie și ateroscleroză la vârste tinere. In general, această patologie se dezvoltă la pacienții care asociază și alți factori de risc precum obezitate sau diabet. Majoritatea persoanelor cu genotip E2/E2 au un profil lipidic normal.
Proba necesară pentru analiza: sânge periferic recoltat pe eprubetă cu EDTA (cu capac mov).
Bibliografie:
- Mohammed Amir Husain et al., APOE and Alzheimer’s Disease: From Lipid Transport to Physiopathology and Therapeutics, Front. Neurosci., february 2021
- Amanda L. Lumsden, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, Elina Hypponen, Apolipoprotein E (APOE) genotype-associated disease risks: a phenome-wide, registry-based, case-control study utilizing the UK Biobank, EBioMedicine 59, august 2020