Alergiile se manifesta cand sistemul imunitar reactioneaza la contactul cu o anumita substanta, cum ar fi polenul, veninul de albine, parul de animale.
Sistemul imunitar produce anticorpi, cu rol de protectie. In timpul unei alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind daunator, chiar daca el nu este. La contactul cu alergenul, reactia sistemului imunitar poate declansa o serie de manifestari precum rinita, edeme ale fetei si limbii, mancarimi ale ochilor, urticarie.
Severitatea manifestarilor alergice difera de la persoana la persoana si poate varia intre o usoara urticarie pana la soc anafilactic. In momentul in care este suspectata o alergie, este recomandat sa fie consultat un medic, care dupa evaluarea simptomelor clinice, va alege o conduita de diagnostic si tratament.
Pentru diagnosticul alergiilor se pot efectua mai multe teste
Testele alergeni-IgE specifice sunt recomandate pentru a confirma sensibilitatea la alergeni la persoanele cu manifestari alergice. Persoanele cu istoric familial de atopie (tendinta mostenita de a produce continuu anticorpi de tip IgE fata de mai multi alergeni obisnuiti din mediu) au un risc crescut de pana la 70-80% de a dezvolta boli alergice. Numarul persoanelor alergice creste de la an la an astfel incat doar in Europa pespe 15% din personae sunt alergice.
Dupa sursa si calea de patrundere, exista mai multe clase de alergeni:
- Alergeni alimentari si digestivi (albus de ou, lapte de vaca, gluten);
- Pneum alergeni (polen, praf de casa, mucegaiuri);
- Alergeni proveniti de la insecte;
- Alergeni proveniti de la paraziti (Ascaris);
- Alergeni medicamentosi (ibuprofen, penicilina, ampicilina, amoxicilina);
- Alergeni chimici
Teste pentru depistarea si diagnosticarea alergiilor la Clinica Sante:
Paneluri de 20 de alergeni
- Panel 1 – mixt de alergeni (respiratori si alimentari) ADULT (RESPIRATORI : D. pteronyssius, D. farinae, polen de arin, polen de mesteacan, polen de alun, polen de iarba, polen de secara, pelin, patlagina, pisica (par, piele), caine (par, piele), cal (par, piele), Alternaria alternata; ALIMENTARI: lapte, albus, fasole, soia, morcov, faina de grau, alune, arahide)
- Panel 2 – 20 alergeni respiratori adult / pediatric (D. pteronyssius, D. farinae, polen de arin, polen de mesteacan, polen de alun, polen de stejar, polen de ierburi, polen de secara, pelin, patlagina, pisica (par, piele), caine (par, piele), cal (par, piele), purcelus de Guinea (par, piele), hamster auriu (par, piele), iepure (par, piele), Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata)
- Panel 3 – 20 alergeni alimenari adult / pediatric (alune, arahide, nuci, migdale, lapte, albus, galbenus, cazeina, cartof, telina, morcov, rosii, cod, crab, portocala, mar, faina de grau, faina de secara, seminte de susan, soia)
- Panel 4 – mixt de alergeni (respiratori si alimentari) PEDIATRIC (RESPIRATORI: D.pteronyssius, D. farinae, polen de mesteacan, polen de ierburi, pisica (par, piele), caine (par, piele), Alternaria alternata; ALIMENTARI: lapte, alfa-lactoalbumina, beta-lactoalbumina, cazeina, albus, galbenus, albumina serica bovina, soia, morcov, cartof, faina de grau, alune, arahide)