Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 423

Cum să te pregătești pentru Analize

$
0
0

Pregătirea corectă pentru efectuarea analizelor medicale este esențială pentru a obține rezultate precise și relevante. În funcție de tipul analizelor efectuate sau proba recoltată, există numeroase recomandări despre cum să te pregătești pentru diversele prelevări, fie că este vorba de probe de sânge, urină, biopsii și teste genetice.

Pregătirea pentru analizele de sânge

Înainte de recoltare

  • Postul: Pentru anumite teste de sânge, cum ar fi profilul lipidic, este necesar să nu mănânci cu 8-12 ore înainte de prelevare. Apa este permisă și chiar încurajată pentru a preveni deshidratarea, care poate determina valori crescute artificial pentru anumiți parametri.
  • Medicamente: Anumite medicamente care pot interacționa cu unele analize pot fi întrerupte din administrare înainte de recoltarea analizelor, doar la indicația medicului.
  • Activitatea fizică: Se recomandă evitarea exercițiilor fizice intense cu 24 de ore înainte de test, deoarece pot influența rezultatele, modificând valori ale creatininei sau ale enzimelor musculare, hepatice sau ale unor hormoni.
  • Alcoolul: Nu consuma alcool cu cel puțin 24 de ore înainte de recoltarea analizelor, întrucât acesta poate modifica valorile unor parametri precum enzimele hepatice, glicemia și profilul lipidic.

Ziua Prelevării

  • Hidratarea: Bea apă pentru a facilita prelevarea de sânge.
  • Evitarea stresului: Încearcă să te relaxezi, deoarece stresul poate afecta unele valori ale testelor sanguine.

Pregătirea pentru examenul de urină (sumar de urină + sediment urinar)

  • Igiena: Se recomandă spălarea zonei genitale cu apă și săpun îneinte de colectarea probei proba pentru a reduce contaminarea probei.
  • Prima urină a dimineții: Pentru multe teste de urină, inclusiv analiza generală a urinei, se recomandă folosirea primei urine a dimineții, deoarece este mai concentrată.
  • Recoltarea probei: Folosește un recipient steril, oferit de laborator sau achiziționat din farmacii.
  • Timpul scurt de la recoltare la analiză: Este indicată aducerea probei de urină la laborator pentru analiză în cel mult două ore de la recoltare, pentru a evita degradarea unor substanțe precum ureea și modificarea compoziției urinei. Se recomandă până atunci păstrarea la rece a probei, în recipientul steril, dacă este posibil.

Pregătirea pentru biopsii

  • Consultație medicală: Discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei și dacă trebuie să întrerupi administrarea lor.
  • Alimentație: În funcție de tipul biopsiei, medicul îți poate recomanda să nu mănânci sau să bei cu câteva ore înainte de procedură.
  • Odihna: Asigură-te că te odihnești bine înainte de procedură.

Pregătirea pentru testele genetice

  • Prelevarea probei: În funcție de test, proba poate fi sânge, salivă sau alt tip de țesut. Urmează instrucțiunile specificate de laborator.
  • Istoric medical: Furnizează medicului un istoric medical complet al familiei tale.
  • Consultație: Discută orice întrebări sau îngrijorări cu un consilier genetic înainte de test.

Teste speciale și cum să te pregătești pentru ele

Profilul Lipidic

  • Postul: Este recomandat postul cu 8-12 ore înainte de prelevare. Apa este permisă.
  • Alcoolul: Evită consumul de alcool cu 24 de ore înainte de test, deoarece alcoolul poate influența valorile trigliceridelor și formelor colesterolului.

Glicemia

  • Postul: Pentru testul glicemiei de dimineață, este recomandat să nu mănânci timp de 8-10 ore înainte de recoltare.
  • Alimentație: Se recomandă evitarea alimentelelor bogate în zahăr cu o zi înainte de test.

Cortizolul Salivar

  • Ora prelevării: Saliva pentru determinarea cortizolului salivar se prelevează de obicei seara , în jurul orei 23:00, deoarece nivelul cortizolului variază pe parcursul zilei, având fiziologic un nivel ridicat dimineața.
  • Stresul: Evită stresul și exercițiile fizice intense înainte de prelevare.

Timpul de coagulare: Se recomandă evitarea administrării de acid acetilsalicilic (aspirină) cu 3-5 zile înainte de test (dacă nu este deja indicată ca tratament antiagregant plachetar).

Calcitonina și proteina C reactivă: Este recomandat postul de 12 ore.

Catecolaminele plasmatice: Sunt indicate postul de 12 ore și evitarea activităților fizice intense și a anumitor alimente (banane, cafea, ciocolată) timp de 3 zile înainte de test.

Insulina și peptidul C: Postul de 2-3 ore este recomandat.

Testul de toleranță la glucoză: Evită alimentele foarte dulci și grase, alcoolul și anumite medicamente cu 3 zile înainte, iar postul de 8-10 ore este obligatoriu.

Crom urinar: Evită suplimentele minerale cu cel puțin o săptămână înainte.

Metalele grele (plumb): Se recomandă evitarea consumului de fructe de mare și administrarea de suplimente minerale cu 3 zile înainte.

Antigenul specific prostatic (PSA): Abstinența sexuală este necesară cu 48 de ore înainte de test. Teste precum examinările rectale, colonoscopiile și biopsiile se recomandă a nu se efectua înainte de determinarea PSA și FPSA.

Articolul Cum să te pregătești pentru Analize a apărut prima dată pe Clinica Sante - Laborator de Analize Medicale.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 423

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48