Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Provocările sezonului cald – obiceiuri sănătoase pentru o vară fără griji

$
0
0

Vara ne aduce zile însorite și este momentul oportun pentru a ne bucura de plimbări cu bicicleta, drumeții, înot, plajă și sporturi în aer liber. Însă, din cauza temperaturilor ridicate, sezonul cald nu este lipsit de diferite provocări pentru sănătate. Astfel, pentru o vară plină de energie este important să implementăm în rutina zilnică câteva recomandări simple.

Hidratarea optimă: Menținerea unei hidratări adecvate este esențială pentru sănătatea generală, mai ales în timpul verii, când ne confruntăm cu temperaturi caniculare. Aportul insuficient de lichide poate perturba echilibrul hidroelectrolitic al organismului, ceea ce duce la deshidratare.

Aceasta poate determina manifestări clinice variate precum slăbiciune, confuzie, cefalee, crampe musculare, palpitații și, în cazuri severe, în special la persoanele vârstnice cu multiple afecțiuni pot apărea și complicații cardiace.

De asemenea, copiii necesită o atenție sporită, deoarece sunt mai vulnerabili la insolație și deshidratare. Pentru a preveni aceste probleme, se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi și evitarea băuturilor alcoolice sau a cu un conținut ridicat de cofeină.

Evitarea expunerii la soare la orele de vârf: Pe lângă consumul optim de apă este importantă și evitarea expunerii prelungite la soare, în special între orele de vârf – 11:00-16:00, când radiațiile ultraviolete (UV) au intensitate maximă. Soarele emite două tipuri de radiații, UVA și UVB.

Radiațiile UVA pătrund mai profund la nivelul pielii, fiind responsabile de reacții alergice, fototoxicitate și îmbătrâbirea prematură a pielii. Pe de altă parte, cele de tip UVB cresc riscul apariției cancerului de piele.

Expunerea excesivă la soare fără protecție corespunzătoare poate determina arsuri solare, care, pe lângă disconfortul imediat, cresc riscul de leziuni cutanate pe termen lung și de melanom. Folosirea protecției solare, îmbrăcămintea lejeră, statul la umbră și evitarea orelor de vârf ne ajută să ne bucurăm de beneficiile soarelui și previn insolația, arsurile solare și alte potențiale riscuri.

Protecția solară: Fie că că stăm la plajă, fie că suntem în drumeție sau la plimbare, protejarea pielii nu trebuie neglijată. Aplicarea zilnică a unei creme cu factor de protecție solară (SPF) pe toate zonele expuse la soare este obligatorie și are numeroase beneficii:

Protejează pielea împotriva arsurilor solare

Previne îmbătrânirea prematură a pielii, cu aparitia ridurilor si petelor pigmentare

Reduce riscul apariției cancerului de piele, cum ar fi melanomul, carcinomul scuamocelular și carcinomul bazocelular.

SPF reprezintă indicatorul capacității de protecție împotriva radiațiilor UV a loțiunilor fotoprotectoare. Cantitatea de energie solară absorbită la nivelul tegumentului este influențată de mai mulți factori, precum:

  • intensitatea radiațiilor ultraviolete
  • tipul de piele (fenotipurile mai deschise absorb mai multă energie)
  • cantitatea de cremă fotoprotectoare aplicată
  • frecvența reaplicării cremei.

Pentru o protecție eficientă se recomandă un SPF de cel puțin 30 și reaplicarea loțiunii la fiecare două ore sau după înot sau activități fizice intense. Astfel, pielea va fi protejată împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV, menținându-se sănătoasă și tânără.

Îmbrăcămintea adecvată: Alături de celelalte măsuri de protecție, îmbrăcămintea adecvată poate contribui semnificativ la prevenirea insolației și a arsurilor solare, oferind în același timp confort în zilele cu temperaturi ridicate. Hainele ușoare, vaporoase, confecționate din materiale naturale precum bumbacul sau inul, sunt ideale pentru zilele toride de vară. Aceste materiale permit pielii să respire și ajută la menținerea unei temperaturi adecvate a corpului. Totodată, purtarea pălăriilor și a ochelarilor de soare oferă o protecție suplimentară.

Dieta de sezon: Alimentația este esențială pentru menținerea unui nivel optim de energie și hidratare.

Vara se recomandă să optăm pentru o dietă ușoară, echilibrată, care să asigure necesarul potrivit de nutrienți, diferit în funcție de particularitățile fiecărei persoane.

Se recomandă consumul de carne slabă – pește sau carne de pasăre și evitarea produselor bogate în grăsimi saturate – carne grasă, mezeluri, prăjeli, prăjituri sau produse de patiserie. Este momentul să profităm de fructele și legumele proaspete, de sezon, care, pe lângă savoare și gust, sunt bogate în vitamine, fibre și antioxidanți.

Monitorizarea afecțiunilor cronice: Căldura extremă poate dezechilibra sau agrava anumite boli cornice, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiovasculare și diabetul.

Persoanele vârstnice sau cele cu multiple comorbidități sunt mai vulnerabile în aceste condiții, fiind foarte importantă monitorizarea atentă a diferitelor afecțiuni în sezonul cald. Astfel, de fiecare dată când apar schimbări în starea de sănătate este nevoie să consultăm medicul specialist, pentru recomandări specifice.

 

Bibliografie:

  1. https://www.heart.org/en/news/2022/06/10/take-these-7-healthy-habits-on-your-summer-road-trip
  2. https://www.pasadenahealthcenter.com/blog/health-wellness/summer-tips-5-healthy-summer-habits-for-2023/
  3. https://www.jcmh.org/5-tips-to-stay-healthy-this-summer/
  4. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/8-healthy-tips-for-summer-dining
Articolul Provocările sezonului cald – obiceiuri sănătoase pentru o vară fără griji a apărut prima dată pe Clinica Sante - Laborator de Analize Medicale.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48