Atrofia musculară spinală (AMS sau SMA) este o boală genetică neuro-musculară ce se caracterizează prin pierderea neuronilor motori din măduva spinării și trunchiul cerebral ceea ce conduce la slăbiciune musculară progresivă și atrofie musculară.
Neuronii motori sunt celule nervoase specializate ce controlează musculatura necesară pentru activități precum: mersul, respirația, mestecatul, înghițitul. La pacienșii cu AMS, pierderea neuronilor motori are ca și consecință slăbiciunea musculară, cu imposibilitatea dobândirii achizițiilor motorii sau pierderea lor în timp.
! Este una din cauzele frecvente de mortalitate infantilă.
! Este a doua boală monogenică ca și frecvență după fibroza chistică.
1 din 10.000 de persoane au AMS
1 din 37 indivizi sunt purtători, sănătoși pentru SMA
Genetica SMA
2 gene similare sunt asociate cu aceasta boală: SMN1 și SMN2, ambele produc proteina SMN (survival motor neuron) care este critică pentru supraviețuirea și funcționalitatea neuronilor. Ambele gene sunt localizate pe cromozomul 5q13 și pot fi prezente în multiple copii.
Buton comanda – https://www.analizeonline.ro/analize-teste-de-diagnostic-in-bolile-genetice/muta-ii-gena-smn1-atrofia-muscular-spinal.html
90-95% din producția proteinei SMN este asigurată de gena SMN1 (gena SMN2 fiind o genă de ”back-up” care sintetizează, în mare parte, o proteină SMN trunchiată, nefuncțională și mai puțin proteina SMN completă, funcțională).
- 95% dintre pacienții AMS au o deleție homozigotă a genei SMN1. Absența totală a genei SMN1, face ca producția de proteină SMN să scadă dramatic, gena SMN2 asigurând doar o mică parte din necesar, insuficient cât să păstreze integritatea și funcționalitatea neuronilor motori. De aceea, numărul de copii SMN2 este un marker de prognostic la pacienții cu deleție homozigotă a SMN1. Pacienții cu 2 copii SMN2 dezvoltă de obicei tipul 1 de boală, pacienții cu 3 copii SMN2 în mare parte dezvoltă tipul 2 de boală, pacienții cu 4 sau mai multe copii SMN2 dezvoltă tipurile 3 sau 4 de boală.
- 5% din pacienții AMS au o mutație la nivelul genei SMN1 (c.840 C > T), ceea ce duce la convertirea SMN1 în SMN2 și producerea unei proteine SMN instabile, nefuncționale.
Date clinice
Exista mai multe tipuri de boala, cu debut, evolutie si prognostic diferite:
Forma clinica | Varsta de debut | Simptomatologie |
SMA tip 0 | La nastere |
|
SMA tip 1 | <6 luni |
|
SMA tip 2 | 6-15 luni |
|
SMA tip 3 | 12 luni-adolescenta |
|
SMA tip 4 | Adult tanar (20 ani) |
|
Diagnosticul
- Trebuie stabilit cu prioritate in momentul in care sunt identificate primele simptome;
Hipotonia, lipsa reflexelor osteo-tendinoase, pierderea achizitiilor motorii, fasciculatii ale limbii sunt semnele care ar trebuie sa alerteze parintii si sa stabileasca urgent o programare la medicul neurolog pediatru.
- >60% dintre pacientii cu AMS au tipul 1 de boala (forma cea mai severa).
- Diagnosticul este posibil si in etapa presimptomatica prin testarea genetica a nou-nascutilor.
- Multe tari au implementat un program de screening neonatal pentru depistarea precoce a cazurilor de AMS.
- In tara noastra nu exista un program de screening, testarea genetica a nou-nascutilor pentru AMS fiind alegerea parintilor informati despre aceasta boala.
- Beneficul terapeutic este mult mai mare atunci cand terapia incepe inainte de aparitia primelor simptome.
- Procesul de distrugere a neuronilor motori incepe in stadiul presimptomatic si este IREVERSIBIL, in absenta terapiei.
Reprezentare grafica 3 chenare colorate ( Diagnostic timpuriu -> Terapie precoce -> beneficiu clinic)
ANALIZE GENETICE pentru depistare SMA:
Analiza moleculara a numarului de copii SMN1 si SMN2 (Atrofia musculara spinala)
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
- TESTAREA GENETICA prin tehnica MLPA – presupune recoltarea a maxim 2ml de sânge de la pacient și analizează numarul de copii ale genelor SMN1 si SMN2
Acest simplu test PERMITE IDENTIFICAREA a peste 95% din cazurile AMS!
Cui se adresează acest test genetic?
- PACIENTILOR SIMPTOMATICI, pentru un diagnostic concret
- Tuturor NOU-NASCUTILOR pentru o diagnosticare precoce
La ce ajută testarea genetică?
- CONFIRMA sau INFIRMĂ SUSPICIUNEA CLINICA
- STABILESTE GENOTIPUL BOLII
- Orienteaza medicul cu privire la PROGNOSTIC (prin analiza numarului de copii SMN2)
- Permite initierea terapiei
- STABILESTE STATUSUL PARINTILOR (daca sunt purtatori ai defectului genetic, ei fiind clinic sanatosi), cu rol esential in acordarea SFATULUI GENETIC
De asemenea, ne adresăm tuturor CUPLURILOR – PRECONCEPTIONAL sau PRENATAL pentru a stabili riscul de a da nastere unui copil cu AMS, tinand cont de frecventa crescuta a purtatorilor pentru deletia heterozigota a SMN1 (1 din 37 caucazieni europeni poarta acest defect genetic, purtatorii sunt persoane asimptomatice, dar sunt la risc de a da nastere unor copii afectati de boala)
- TESTARE GENETICA STATUS PURTATOR – panel extins care cuprinde analiza a 420 gene, incluzand analiza numarului de copii SMN1.
BUTON COMANDA -https://www.analizeonline.ro/investigatii-genetica-sanatatea-cuplului/screening-status-de-purtator-420-gene-carrier-screening-420-genes-for-patients.html
- TESTARE GENETICA – SECVENTIEREA GENEI SMN1 (5% din pacientii AMS au o mutatie la nivelul genei SMN1 (c.840 C > T) – aceasta analiza se face exclusiv la recomandarea medicului specialist dupa un consult prealabil.
Pentru informații privind testele genetice, cât și pentru consultul pre-testare vă puteți adresa specialiștilor noștri:
E-mail: consult.genetic@clinica-sante.ro
Telefon: 0773.975.894 (Luni-Vineri în intervalul orar 8.00-16.30)
Call Center: *8787
Consultul genetic post-testare este GRATUIT!
TRATAMENTUL este posibil dupa confirmarea genetica a bolii, tratamentul se efectueaza in cadrul departamentelor de NEUROLOGIE PEDIATRICA:
- In decembrie 2016, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat tratamentul cu SPINRAZA (Nusinersen) pentru cazurile de SMA; se administreaza sub forma injectabila, intratecal.
- In mai 2019, FDA a aprobat ZOLGENSMA (onasemnogene abeparvovac-xioi), prima terapie genica pentru o boala neuromusculara; Zolgensma se administreaza sub forma injectabila intravenos la pacientii cu mutatie bialelica in gena SMN1 cu varsta sub 2 ani, inclusiv pentru pacientii asimptomatici la momentul diagnosticului; este considerat cel mai scump tratament din lume.
- In august 2020, FDA a aprobat RISDIPLAM (Evrysdi) pentru tratamentul adultilor cu SMA si a copiilor cu varsta peste 2 luni; este o medicatie orala care are ca scop cresterea nivelului de proteina SMN1 prin stimularea genei SMN2.
Alte terapii sunt in curs de cercetare si aprobare.
ALEGE SA FII INFORMAT! ACȚIONEAZĂ!
Articolul Boala genetică SMA – semnale de alarmă! a apărut prima dată pe Clinica Sante - Laborator de Analize Medicale.