Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Genetica și Testele Genetice

$
0
0

Ce este ADN-ul?

Acidul dezoxiribonucleic (ADN) este materialul genetic care se găsește în toate celulele vii și reprezintă substratul material al eredității.

Cromozomii sunt un mod de organizare a ADN-ului, la om genomul este organizat în 23 de perechi de cromozomi, respectiv fiecare celulă are 46 de cromozomi.

ADN-ul conține informații care permit celulelor să funcționeze și organismului să se dezvolte. Aceste informații sunt furnizate de gene – fragmente de ADN ce codifică un produs funcțional specific (proteine, ARN, etc).

ADN-ul nuclear este moștenit în proporții egale de la părinți, iar peste 99% dintre secvențele moleculelor de ADN sunt identice între indivizi.

ADN-ul moștenit ereditar se găsește în toate celulele corpului și reprezintă ADN germinal. În timpul vieții, unele celule pot să își modifice structura ADN-ului, aceste situații se numesc mutații somatice, din fericire acestea vor afecta doar țesutul în care s-au produs anomalia (generând diverse forme de cancer), fără să afecteze ADN-ul germinal.

Deoarece ADN-ul este important în realizarea funcțiilor celulare, este fundamental să cunoaștem modul în care acesta influențează starea de sănătate. Variantele (mutațiile) genelor pot crește riscul boală și pot afecta modul în care organismul răspunde la medicamente.

Ce sunt testele genetice?

Testarea genetică – examinarea ADN-ului și/sau ARN-ului.

Testele genetice pot identifica modificări ale structurii ADN-ului.
• Modificări care pot afecta segmente mari de ADN (peste 4×106 pb), vizibile la microscop – Teste de citogenetică
• Modificări care pot altera un număr mic de nucleotide, identificate indirect – Teste de genetică moleculară

Orice alterare a formei sau structurii ADN-ului poate fi generatoare de boală.

Deși testarea genetică poate oferi informații importante pentru diagnosticul, tratarea și prevenirea bolilor, fiecare analiză genetică are propriile sale limite și în consecință selecția unui test trebuie să fie specifică patologiei investigate, iar pacientul și familia acestuia să fie evaluat de un genetician, care să evalueze beneficiile și dezavantajele unui test genetic, iar acest lucru poate fi realizat doar  în cadrul unui consult genetic pretestare, în cadrul căruia se va face un examen clinic specific, o anamneza personală și familială detaliată (ce are ca scop identificarea tipului de transmitere a bolii în cadrul familiei și a altor persoane cu risc de a face boala, sau afectate). În același timp medicul genetician va identifica testul genetic cel mai potrivit în relație cu suspiciunea clinică, va explica indicațiile și limitele acestuia și, de asemenea, modul în care testul va influența prognosticul, managementul și evoluția cazului. De asemenea un medic genetician este în măsura să explice rezultatele neașteptate care pot surveni în urma efectuării unui test genetic, inclusiv poate gestiona mai ușor situațiile în care raportul de analiză identifică o variantă genică cu semnificație clinica incertă.

Testele genetice pot oferi diverse informații, din acest motiv selecția unui test potrivit este cel mai important pas pentru managementul pacientului.

ADN-ul influențează fiecare aspect al sănătății și, ca urmare, testarea genetică are aplicații la scară largă, după cum urmează:

Clasificarea testelor genetice

Screening prenatal – evaluarea ADN-ului fetal liber circulant în sângele matern – Testul Panorama.

Află aici mai mult despre Testele Panorama.
Screening neonatal – evaluarea nou-născuților pentru boli metabolice, tratabile, ale căror prognostic poate fi mult îmbunătățit, dacă sunt diagnosticate precoce și se inițiază terapie specifică.
Carrier Screening – identifică purtătorii sănătoși de boli cu transmitere recesivă (ex. Fibroza chistică, hemoglobinopatii) cu scopul de a evalua riscul unei persoane de a avea urmași cu boli recesive.
Află aici mai mult despre fibroza chistică.
Vezi aici exemple de teste Carrier Screening
Diagnostic – identifică boala, confirmă o ipoteză clinică, are rol în stabilirea evoluției, prognosticului și managementului pacientului!
Diagnostic prenatal – util pentru evaluarea sarcinilor cu risc pentru anumite boli genetice (screening prenatal anormal, vârstă maternă avansată, anumite cazuri particulare familiale, în care se aplică diagnostic genetic țintit pentru anumite mutații/anomalii cromosomiale cunoscute)
Diagnostic genetic preimplantator – util pentru embrionilor cu risc pentru anumite boli genetice (evaluare aneuploidii si dezechilibre cromosomiale, în anumite cazuri particulare familiale, în care se aplică diagnostic genetic țintit pentru anumite mutații/anomalii cromosomiale cunoscute)
Presimptomatic – identifică certitudinea unui individ de a dezvolta o boală (ex. Coreea Huntington)
Predictiv – identifică riscul unui individ de a dezvolta o boală (testele de trombofilie, teste predispoziție cancer)
Farmacogenomică – evaluează potențialul răspuns al individului la anumite medicamente, prin identificarea polimorfismelor genice considerate importante în metabolizarea medicamentelor.

Citogenetica

1. Cariotip – analiza cromosomială – evaluează structura moleculelor de ADN (poate identifica anomalii care depășesc 5Mb).

Vezi aici exemple de teste Cariotip
• Pacienți cu sindroame plurimalformative.
• Pacienți cu întârziere în dezvoltarea psihomotorie.
• Pacienți cu tulburări pubertare (pubertate intarziata, amenoree, caractere sexuala secundare anormale sau slab reprezentate).
• Pacienți cu stări intersexuale.
• Pacienți cu retard mental de cauza neprecizata.
• Cuplu cu sterilitate sau infertilitate (avorturi spontane repetate).
• Cupluri (si rudele de gradul I) ale unui pacient cu anomalii cromosomiale de structura cunoscute.
• Diagnostic prenatal (cariotip lichid amniotic, vilozitati coriale) – sarcina cu risc la testele de screening prenatal (Dublu, Triplu test, Panorama, sau vârstă maternă avansată-peste 35 ani).
• Diagnostic cromosomial al produșilor de avort.

2. FISH – hibridizare fluorescenta în situ, cu sonde specifice de locus, centromerice sau pan cromosomice (țintit pentru a confirma/infirma o suspiciune la cariotip, sau o suspiciune clinică).

3. ArrayCGH – evaluarea dezechilibrelor genice (deleții/duplicații) submicroscopice, confirmarea suspiciunilor identificate pe cariotipul convențional (poate identifica anomalii care depășesc 750kb).

Vezi aici preț Cariotip molecular – Array CGH 750K- testare postnatală (CentoArray Cyto 750K postnatal)
• Completează Cariotipul convențional și tehnica FISH.
• Pacienți cu sindroame plurimalformative.
• Pacienți cu dismorfie craniofacială.
• Pacienți cu întârziere în dezvoltarea psihomotorie.
• Pacienți cu retard mental/autism de cauză neprecizată.
• Diagnostic prenatal (cariotip lichid amniotic, vilozitati coriale) – sarcina cu risc la testele de screening prenatal (Dublu, Triplu test, Panorama, sau vârstă maternă avansată-peste 35 ani).
• Diagnostic cromosomial al produșilor de avort.

4. MLPA – Amplificare multiplex ligand dependenta: Tehnica mai ieftină care poate fi folosită țintit pentru anumite tipuri de anomalii cromosomiale submicroscopice (sau în diagnostic prenatal, rapid poate evalua aneuploidiile tuturor cromosomilor – MLPA subtelomeric, cele mai frecvente sindroame de microdeleție – MLPA micrrodeleții). Vezi aici preț pentru teste MLPA

Genetică Moleculară

Evaluarea ADN-ului germinal
• WES – whole exome sequencing – secvențierea întregului Exom, care include și evaluarea ADN-ului mitocondrial.
• Panele genice – specifice pentru diverse grupuri de patologii cu simptomatologie clinică asemănătoare.
• Panele de mutații/polimorfisme specifice pentru anumite patologii, sau pentru evaluarea metabolizării diverselor medicamente (terapie personalizată).
• Secvențiere gene individuale.
• Identificare variante genice cunoscute – testare țintită (mutații cunoscute deja în familie).
• Analiza expansiunilor trinucleotidice (evaluarea mutațiilor dinamice) în vederea diagnosticării: Sindrom X Fragil, Ataxia Friedrich, Coreea Huntington, Distrofia Miotonică Steinert.

Vezi aici preț Sindrom X fragil (testare numar repetitii CGG în gena FMR1, +/- studiul metilarii la nivelul locusului FRAXA)

Vezi aici preț Testare genetică Huntington

Evaluarea ADN-ului somatic
• Testare panel de gene din țesuturi incluse în parafină.
• Testare mutații ADN țesuturi incluse în parafină – ADN tumoral.
• Biopsia lichidă – evaluează ADN-ul tumoral liber circulant în serul pacientului (pentru cancer bronhopulmonar, sân, colon, etc).
• Urodiag (Cerba) – evaluează ADN-ul tumoral liber circulant în urina pacientului (pentru cancere de cai urinare).

Programați-vă pentru un consult genetic și discutați cu medicii geneticieni din cadrul Clinicii Sante în următoarele locații:

Articolul Genetica și Testele Genetice a apărut prima dată pe Clinica Sante - Laborator de Analize Medicale.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48