Artrita reumatoidă (AR) este una dintre cele mai comune boli autoimune sistemice ce afectează aproximativ 0.8 % din populație.
Factorul reumatoid este o categorie de autoanticorpi directionați împotriva regiunii Fc a IgG. Factorul reumatoid formează complexe imune cu IgG, contribuind astfel la evoluția bolii. Deși sunt imunoglobuline aparținând mai multor clase, cel mai frecvent în cadrul testelor de laborator este masurată fracția IgM. Factorul reumatoid este cel mai utilizat marker în poliartrita reumatoida, deşi are specificitate redusă – 60-70% și o sensibilitate redusă – 78% și este uneori negativ în poliartrita reumatoidă seronegativă.
Niveluri crescute de factor reumatoid sunt întâlnite în artrita reumatoidă (în 80% dintre cazuri) și sindrom Sjogren (prezent în 70% dintre cazuri). Cu cât nivelul de FR este mai crescut, cu atât este mai mare probabilitate de boala articulară distructivă. Crețteri ale nivelului de RF mai sunt întâlnite în infecții cu virus Epstein-Barr și Parvovirus și la ~ 5-10% din subiecții normali.
Reducerea este valabilă în perioada 01.10.2020 – 31.10.2020. Nu se cumulează cu alte oferte și promoții.