Quantcast
Channel: Clinica Sante – Laborator de Analize Medicale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Sarcina și Pandemia

$
0
0

Pandemia ne-a dat bătăi de cap multora dintre noi și ne-a schimbat planurile în doar câteva săptămâni. Este o perioadă deosebit de dificilă pentru femeile însărcinate, deoarece din cauza amenințării epidemiologice, vizitele medicale programate au fost amânate sau chiar anulate.

Clinica Sante se alătură apelului pentru a rămâne acasă cât mai mult posibil și pentru a evita frecventarea zonelor cu grupuri mai mari de oameni. Dar ce putem face dacă este necesară efectuarea unor teste de laborator, iar instituțiile medicale s-au închis?

Analize medicale de laborator fără trimitere, pe timpul Pandemiei Sars-CoV-2

Într-o situație în care ar trebui să efectuăm teste, merită să ne referim la instituții externe, cum ar fi centrele de analize Clinica Sante și apoi să consultați un medic prin telefon sau consultații online la distanță.

Marea majoritate a centrelor Clinica Sante sunt deschise și respectă procedurile stabilite pentru a maximiza siguranța pacienților și angajaților noștri. Rezultatele testelor efectuate în laborator sunt disponibile chiar în aceeași zi pe site-ul clinica-sante.ro și le puteți trimite cu ușurință medicului prin e-mail.

Cum să vă protejați de virusul Sars-CoV-2 în timpul sarcinii?

Majoritatea femeilor, în perioada sarcinii pot trece ușor printr-o posibilă infecție, cu simptome asemănătoare unei gripe și astfel este indicat să țineti cont de câteva elemente importante de prevenție:

  • Spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectați mâinile cu un lichid pe bază de alcool (alcool de minim 60%).
  • Stați acasă cât mai mult, evitați zonele aglomerate și plimbările lungi.Recomandăm să faceți plimbări scurte, în orele mai puțin aglomerate.
  • Evitați să vă atingeți fața, în special ochii, gura și nasul.
  • Evitați contactul cu persoanele suspecte de infecții respiratorii.
  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți.
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
  • Nu împărțiți cu alte persoane: mâncarea, băutura, masca de protecție sau alte obiecte personale.
  • Încercați să vă mențineți informate și la actualitate cu toate procedurile de siguranță.
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din zonele afectate din Europa, de cel puțin 14 zile.

Impactul îmbolnăvirii cu coronavirus asupra sarcinii

Momentan, nu se cunoaște 100% influența virusului Sars-CoV-2 asupra sarcinii și procentul de risc al fătului de a dezvolta boala, însă perioada sarcinii este una foarte sensibilă, se petrec multe schimbări în organism, care din păcate, de multe ori, slabesc sistemul imunitar și cresc riscul de îmbolnăvire.

Recomandăm tuturor femeile însărcinate să fie mult mai atente în această perioadă, să aibă o igienă riguroasă a mâinilor și nu numai, odihnă și o alimentație sănătoasă.

De asemenea este foarte important să vă expuneți cât mai puțin în zonele aglomerate și să folosiți serviciile medicale comandate online, pentru a evita contactul fizic și timpul îndelungat petrecut în recepțiile clinicilor.

Măsurile de siguranță în punctele de recolectare Clinica Sante, în timpul pandemiei cu coronavirus

Dragi pacienți,

În această perioadă este important să rămânem responsabili, echilibrați și să gândim pozitiv. Suntem aproape de toți pacienții noștri, dar și de întreaga echipă în aceste momente în care este prioritar să fim agili pentru sănătatea și siguranța noastră, a tuturor.

Pentru a preveni răspândirea COVID-19, am luat mai multe măsuri concrete și urmărim în continuare evoluția evenimentelor pentru a aplica noi soluții ca să fim cu toții în siguranță.

Ce facem pentru siguranța dumneavoastră?

  • Dezinfectăm și igienizăm cu simț de răspundere și cât mai des posibil toate suprafețele și obiectele comune care sunt folosite frecvent, atât în centrele de recoltare cât și în zona de laborator. Utilizăm lămpile UV pentru dezinfecția suprafețelor mobile, acolo unde există în dotare.
  • La intrare în centrele de analize există covorașe îmbibate cu clor/dezinfectant.
  • Din grijă pentru fiecare, vă recomandăm să utilizați soluțiile de dezinfectare puse la dispoziție gratuit în fiecare centru de analize. În același timp, toți colegii noștri din centre care își desfășoară activitatea în recepții și recoltare au acces gratuit la soluții de dezinfectare, poartă mănuși și măști de protecție.
  • Pentru a evita mai mult contactul direct cu obiecte sau între persoane în recepții, vă recomandăm să comandați analizele online pe site-ul nostru www.analizeonline.ro , să păstrați o distanță de cel puțin un metru față de persoanele din apropiere și să folosiți plata cu cardul bancar.
  • E important să nu aglomerăm centrele de analize în această perioadă, prin urmare vă sfătuim să vă prezentați, pe cât posibil, numai pentru recoltarea probe biologice. În scopul evitării contactului fizic și al deplasărilor dvs., vă rugăm să optați pentru eliberarea rezultatelor în format electronic, la adresa de email comunicată colegilor în recepții.

Vă asigurăm că luăm toate aceste decizii după o analiză internă foarte riguroasă.

Comandați analizele online în siguranță

Pentru a rămâne în siguranță, vă încurajăm să folosiți serviciul nostru de Comenzi Online cară vă permite să comandați și să plătiți online cu cardul bancar toate investigațiile de laborator oferite de Clinica Sante.

Aflați mai multe detalii despre acest serviciu aici.

Cu toate aceste măsuri, cel mai important este că suntem cu toții împreună și contăm unii pe alții. Este o perioadă care ne-a scos din confortul și ritmul zilelor obișnuite și trebuie să rezistăm, să ne uităm la soluții și să respectăm reguli simple de siguranță.

Le mulțumim și le suntem aproape tuturor colegilor noștri care muncesc și fac eforturi pentru ca fiecare laborator și centru de recoltare să rămână un loc sigur pentru efectuarea analizelor medicale, să fie curat și igienizat, din grijă pentru noi toți.

Ce teste efectuăm în timpul sarcinii?

Sarcina este perioada cea mai frumoasă din viața femeilor, însă și plină de schimbări majore ale organismului. Nu este doar o perioadă de așteptare pentru nașterea copilului, ci este și un moment în care trebuie efectuate investigații mai amănunțite decțât de obicei. 

Dacă doriți să aflați ce teste puteți face, vă rugăm să consultați lista de mai jos.

Testele au fost grupate pe perioadele de evoluție a sarcinii.

Prima vizită

Primul control la medicul specialist trebuie să aibă loc între săptămânile 7-8 de sarcină, dar nu mai târziu de 10 săptămâni.

Investigații de laborator obligatorii:

  • Determinarea grupului sanguin AB0 și al Rh-ului. Dacă Rh-ul este negativ, medicul va recomanda determinarea Rh-ului și pentru partener. În cazul în care Rh-ul partenerului este pozitiv, vă va fi recomandată determinarea anticorpilor anti-Rh. În funcție de rezultatului primei determinări, medicul va decide frecvența cu care va trebui repetată această analiză.
  • Hemoleucograma completă
  • FT4
  • TSH
  • RPR/VDRL(testul serologic pentru sifilis)
  • Testare HIV
  • Anti-HCV
  • Antigen HBs
  • Pachet Profil TORCH
  • Creatinina serică
  • Uree serica
  • Sideremie
  • TGP/ALT
  • TGO/AST
  • Glicemie
  • APTT
  • Timp Quick
Comandă pachetul de analize

Alte investigații de laborator recomandate:

Între 11 și 14 săptămâni de sarcină

De obicei, în această perioadă, medicul specialist recomandă efectuarea primei morfologii fetale și a screening-urilor prenatale (ex: Dublu test, Test Panorama) pentru a evalua riscul de apariție al bolilor genetice. Testele se efectueză dintr-o probă de sânge recoltată de la mamă și printr-o ecografie amănunțită a fătului.

Investigații de laborator obligatorii:

Între 21 și 26 de săptămâni de sarcină

Investigații de laborator obligatorii:

Testul presupune determinari consecutive ale nivelului glucozei serice: a jeun, la o oră de la ingestia a 75g de glucoză și la 2 ore de la ingestia glucozei. Testul este utilizat pentru diagnosticul diabetului gestational.

Alte investigații recomandate:

  • Morfologia fetală a trimestrului II de sarcină – ecografie realizată de un medic specialist
  • Examenul sumar de urină – Adaugă în coș
  • În cazul femeilor cu rezultat negativ pentru anticorpi IgG la unul din testele cuprinse în profilul TORCH se recomandă repetarea acestora, de ex. la IgG anti-Toxoplasma gondii negativ, se recomandă repetarea testelor pentru anticorpi anti-Toxoplasma.

Comandă acum: Toxoplasma Anticorpi IgG (cantitativ)

Între 27 și 32 săptămâni de sarcină

Investigații obligatorii:

Alte investigații recomandate:

Între 33 și 37 săptămâni de sarcină

Investigații obligatorii:

Alte investigații recomandate:

Comandă acum: Pachet analize Trimestrul III Sarcină

Recomandările relatate mai sus sunt preluate din ghiduri de specialitate.

Medicul dvs. curant este cel mai în măsură să vă recomande investigații în funcție de contextul clinic. Calendarul de mai sus include investigațiile medicale de laborator și examinările prinicipale ginecologice. Nu sunt puse în discuție alte examinări medicale, ginecologie, recomandările nutriționale, suplimentarea cu preparate vitaminice și altele care ar fi necesare femeilor în sarcină. Aceste informații sunt cu scop informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului specialist.

Întrebări frecvente

  • Teste de laborator și de diagnostic în timpul epidemiei de coronavirus – este în siguranță să le facem sau să le amânăm?

    Majoritatea testelor de laborator necesită să vă prezentați la punctul de recoltare, pentru prelevare probe sânge sau livrearea unui recipient pentru urină. De asemenea intrați în contact cu alți pacienți care pot fi o sursă de infecție. Deci, dacă acestea sunt teste efectuate în scop preventiv, este recomandabil să așteptați până la sfârșitul epidemiei pentru efectuarea lor. Cu toate acestea, există și teste care monitorizează sănătatea, efectele tratamentului actual și nivelul medicamentelor. Acestea ar trebui să fie efectuate, dar nu înainte de a contacta medicul, care vă determină scopul testelor și frecvența efectuării acestora.
  • Testele de laborator sunt sigure în caz de amenințare cu coronavirus și Covid-19? Recoltarea sângelui în această situație nu este un risc de infecție?

    Prelevarea probelor de sânge este complet sigură. Personalul medical este echipat cu materiale de protecție adecvate și fiecare centru are disponibil recipiente cu lichid dezinfectant. Adevărata amenințare în zilele noastre este drumul până la punctul de recoltare și contactul cu alte persoane. Prin urmare, trebuie să păstrați o distanță de minim 1,5 m față de alți pacienți, să vă spălați bine pe mâini și să urmați instrucțiunile personalului din punctele noastre de recolectare.
  • Ce teste de laborator nu suportă amânare și pe care le putem programa după perioada pandemiei Covid-19? Ce teste de sarcină sunt necesare?

    În primul rând, efectuăm analizele, ale căror rezultate sunt importante pentru menținerea stabilității la pacienții cu boli cronice, determinarea concentrațiilor necontrolate care pot pune viața în pericol și, de asemenea, care ajută la realizarea unui diagnostic în caz de simptome tulburătoare. La femeile însărcinate, gestionarea programării testelor care trebuie efectuate în această perioadă, se face decât împreună cu medicul specialist, care poate decide să schimbe perioada efectuării analizelor. Obiectivul major este protejarea sănătății mamei și a copilului nenăscut. Nu este indicat să se ia o decizie fără aprobarea medicului dumneavoastră.
  • Cum să vă pregătiți pentru teste de laborator în stare de urgență (coronavirus, Covid-19)? Ce măsuri de siguranță au luat laboratoarele de diagnosticare care admit pacienții?

    Mai presus de toate, ar trebui să evitați ieșirea din casă. Cu toate acestea, dacă nu avem de ales și trebuie să facem anumite analize medicale, să ne asigurăm că mergem cu mașina personală sau taxi și evităm pe cât posibil transportul public. De asemenea, este bine să petreceți cât mai puțin timp la recepția clinicii – puteți face acest lucru, de exemplu, comandând online pe site-ul nostru www.analizeonline.ro . Centrele de recoltare Clinica Sante au adoptat imediat toate măsurile de sigurană, în situația epidemiologică. Toți angajații au primit echipament suplimentar de protecție personală, datorită căruia putem lucra în siguranță în această perioadă. În fiecare centru de recoltare, există, de asemenea, instrucțiuni și reguli stricte de igienă pentru pacienți. De asemenea, îndemnăm toți pacienții să păstreze o distanță de cel puțin 1,5 m față de alți pacienți.
  • Pot fi efectuate teste prenatale pentru gravide în timpul epidemiilor și carantinei? Ce teste sunt efectuate neschimbate?

    Testele prenatale non-invazive precum Panorama pot fi efectuate în timpul pandemiei Covid-19, cât și alte analize de sânge. Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți de riscurile asociate ieșirii din casă și să vă asigurați că minimizați contactul cu alte persoane.
  • Care este cel mai sigur mod de a ridica rezultatele analizelor dvs? (La Clinica Sante puteți descărca rezultatele testelor online?

    Cel mai sigur mod de a intra în posesia rezultatelor analizelor dvs. este online, pe site-ul nostru www.clinica-sante.ro, secțiunea ’’Rezultate’’. În timpul pezentării la recepțiile noastre, personalul vă va ajuta să urmați pașii de verificare a rezultatelor analizelor dvs., online, fără a ieși din casă.
  • Care sunt contraindicațiile pentru testare?

    Efectuăm doar analizele medicale necesare, în conformitate cu recomandările medicale. Persoanele aflate în carantină sau care prezintă semne de infecție NU trebuie să se prezinte în centrele noastre de recoltare.
  • Infecția asimptomatică cu coronavirus poate afecta rezultatele testelor de laborator, de exemplu morfologia, sumar-ul de urină, hormonii etc.?

    În acest moment nu au fost confirmate cu certitudine aspecte care indică modificarea rezultatelor medicale, din pricina infecției cu SARS-CoV-2 . Infecțiile fără simptome, se depistează mai greu și nu se merge către diagnostic. Se poate dovedi, de asemenea, că atunci când interpretează rezultatele, medicul se concentrează pe un motiv diferit pentru modificarea parametrilor lor decât infecția cu SARS-CoV-2. Ca în cazul oricărei infecții, pot apărea modificări ale valorilor indicatoare. Cu toate acestea, este puțin probabil ca valorile altor parametri neinflamatori să fie modificată.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48